Polska, dla 6 osób
Kolekcja Polska, dla 6 osób zawiera 199 przepisów
Przepisy w kolekcji Polska, dla 6 osób

Pulpety wieprzowe to pomysł na bardzo proste danie obiadowe dla całej rodziny. Duszone w ulubionym przez wielu sosie pomidorowym zasmakują każdemu, nawet najmłodszym niejadkom. Pulpety w sosie pomidorowym można podać na wiele sposobów - z kaszą, ziemniakami czy ryżem, a także zawekować i spokojnie przechowywać, aż znowu najdzie nas ochota na pulpeciki wieprzowe. Oto nasz sprawdzony przepis na pulpety wieprzowe w sosie.
Pulpety wieprzowe

Owoce z mascarpone i cynamonem to bardzo słodki deser na świąteczny czas. Tak przygotowane owoce to idealny pomysł na podbicie smaku ciast. Zamiast mascarpone można użyć jogurtu greckiego. Owoce z mascarpone i cynamonem to także świetny sposób na zużycie owoców z kompotu z suszu.
Owoce z mascarpone i cynamonem

Kiszone buraki to warzywa, które będą podstawą do prostej sałatki. Zakwas z buraków przyda się do tradycyjnego barszczu. Zobacz, jak zrobić proste kiszone buraki.
Kiszone buraki

Bakaliowa kutia najlepiej smakuje na deser, z kieliszkiem słodkiej domowej nalewki. Kutia to przysmak wywodzący się ze wschodnich terenów Polski. Najczęściej podawana jest na Lubelszczyźnie i Podlasiu. Warto wiedzieć, że kutia ma symbolizować dobrobyt i być wróżbą pomyślności na następny rok.
Bakaliowa kutia

Zupa z brukwi na wędzonych żeberkach to pożywne danie, które rozgrzeje w chłodne dni. Brukiew jest niecodziennym warzywem, które odmieni zazwyczaj przygotowywane posiłki. Połączenie żeberek, zakwasu na żurek i warzywa korzeniowego sprawia, że jest to idealne danie na jesień. Zupa z brukwi na wędzonych żeberkach stanie się urozmaiceniem obiadu w rodzinnym gronie.
Zupa z brukwi na wędzonych żeberkach

Kompot z dyni jest świetnym napojem. Przyjemnie orzeźwia, dobrze zaspokaja pragnienie, a dzięki dodatkowi korzennych przypraw dba między innymi o szybsze trawienie. Sprawdza się zarówno jako dodatek do obiadu, ale i jako napój pity między posiłkami. Co ważne, do jego przygotowania możemy też wykorzystać inne owoce, na przykład jabłka. Sprawdź nasz przepis na kompot z dyni!
Kompot z dyni

Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką to pyszna propozycja na podwieczorek. Pachnie masłem i kojarzy się z dzieciństwem i wizytami w kuchni babci. Szczodrze posypujemy je kruszonką, dzięki czemu wierzch ciasta jest chrupiący i bardzo smaczny. Kwaśne jabłka świetnie komponują się ze słodkim ciastem drożdżowym i maślaną kruszonką. Całość jest lekka i smakuje wybornie!
Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką

Krem sułtański to deser, który dobrze znały nasze mamy i babcie. Był prawdziwym hitem w czasach PRL-u, ostatnio nieco zniknął z kawiarnianych menu, a szkoda, bo to prawdziwy przysmak. Jego wykonanie jest banalnie proste, to nieco podkręcony krem o smaku czekolady. Krem sułtański to dobra opcja na dość słodki deser dla fanów czekoladowych smaków. Sprawdźcie, jak zrobić krem sułtański!
Krem sułtański

Pierogi z grzybami to pyszne danie, które zwykle kojarzy nam się tylko ze świętami Bożego Narodzenia. Tymczasem możemy przecież przyrządzić je bez okazji – nie musimy czekać do świąt, żeby cieszyć się wyjątkowym smakiem grzybów, zamkniętych w delikatnym cieście. Co ważne, pierogi z grzybami można zrobić zarówno z grzybów świeżych, jak i suszonych, Sprawdźcie przepis na pierogi z grzybami!
Pierogi z grzybami

Moskole, czyli placki ziemniaczane po góralsku.
Moskole, czyli placki po góralsku

Kasza gryczana z kozim serem i bakaliami to pomysł na zdrowy obiad, na lunch do pracy albo wcześniejszą kolację. Pamiętajmy, że kasze są niezastąpione zimą dzięki właściwościom rozgrzewającym.
Kasza gryczana z kozim serem i bakaliami

Kurczak z rożna to klasyk. Upieczony w całości na rożnie jest niezwykle aromatyczny i pyszny. Ma chrupiącą skórkę, a mięso jest wyjątkowo soczyste. Kurczak z rożna to opcja na plenerową imprezę przy grillu, ale też po prostu na rodzinny obiad w weekend. Zobacz świetny przepis na kurczaka z rożna!
Kurczak z rożna

Krupnik na rosole to wspaniały sposób na wykorzystanie rosołu ugotowanego poprzedniego dnia. Zupa nic na tym nie traci, wręcz przeciwnie – będzie pięknie pachnieć i pysznie smakować. Krupnik na rosole to jedna z tych zup, które uważane są w polskiej kuchni za wyjątkowo pożywne. Zawdzięcza to dodatkowi kaszy – nasz przygotowujemy na bazie pęczaku. Sprawdźcie, jak zrobić krupnik na rosole!
Krupnik na rosole

Pieczeń rzymska to danie łatwe do przygotowania i bardzo smaczne. To klasyka polskiej kuchni, która broni się na co dzień i od święta. Warto ją przygotować, bo można ją długo przechowywać, a nawet zamrozić. Sprawdź przepis na pieczeń rzymską.
Pieczeń rzymska

Sałatka wiosenna z nowalijkami to wspaniały pomysł na wiosenny obiad lub kolację. Gdy tylko w sklepach i na straganach pojawiają się pierwsze rzodkiewki, świeże ogórki i pachnące pomidory, robimy właśnie tę sałatkę. Przepis na sałatkę wiosenną z rzodkiewkami, ogórkiem, pomidorem i jajkami na twardo z pewnością przyda wam się wiosną i latem - gwarantujemy, że nie można przestać jej jeść!
Sałatka wiosenna z rzodkiewkami

Pasztet z chleba razowego i orzechów to zupełnie inny pomysł na popularne danie. Znamy pasztety mięsne, znamy też pasztety warzywne, ale pasztet z chleba? Otóż taki pasztet może być naprawdę smaczny! Zwłaszcza, kiedy jego smak podkręcimy orzechami, pestkami słonecznika i miodem. Przepis poleca Agata Wojda.