Polska, Alkohol
Kolekcja Polska, Alkohol zawiera 113 przepisów
Przepisy w kolekcji Polska, Alkohol

Jabłecznik na cydrze z bitą śmietaną to zupełnie nowa odsłona jabłecznika - smak jabłek podkręca dodatek cydru, a pierzynka z bitej śmietany daje lekkość. Ten pyszny wypiek z pewnością zrobi wrażenie na wymagających gościach. Jeśli do tej pory nie próbowaliście wypieków z jabłkowym, procentowym akcentem, warto przetestować nasz przepis na jabłecznik na cydrze z bitą śmietaną.
Jabłecznik na cydrze z bitą śmietaną

Nalewka z aronii z liśćmi wiśni jest pyszna i rozgrzewająca. Idealna na zimowe wieczory, bo niezbyt mocna. Podobnie, jak nalewka z aronii gotowana będzie dobrym domowym trunkiem po ciężkim obiedzie. Smaczku i aromatu dodają właśnie liście wiśni z mojego sadu - schyłek lata to ostatni dzwonek, żeby je zerwać, a warto bo nalewka z aronii z liśćmi wiśni to babciny sposób na różne przypadki. Sprawdźcie składniki i kroki przygotowania, jak zrobić nalewkę z aronii z dodatkiem liści wiśni - nie za mocną, a smakowitą.
Nalewka z aronii z liśćmi wiśni

Krem sułtański to deser, który dobrze znały nasze mamy i babcie. Był prawdziwym hitem w czasach PRL-u, ostatnio nieco zniknął z kawiarnianych menu, a szkoda, bo to prawdziwy przysmak. Jego wykonanie jest banalnie proste, to nieco podkręcony krem o smaku czekolady. Krem sułtański to dobra opcja na dość słodki deser dla fanów czekoladowych smaków. Sprawdźcie, jak zrobić krem sułtański!
Krem sułtański

Przygotowanie: 20 minut Marynowanie: 24 godziny Pieczenie: 40 minut
Udziec sarni Św. Huberta

pyszny
Bażant z nadzieniem

Przygotowanie: 40 minut Oczekiwanie: 6 dni Duszenie: 1 godzina 10 minut Porcja: 330 kcal
Sarnina lub wołowina w winie

Pasztet chłopski w boczku to klasyk. Obok białej kiełbasy, pieczonego boczku i innych mięs na świątecznym stole powinien pojawić się pasztet. To jedno z największych osiągnięć francuskiej sztuki kulinarnej wytwarzane jest od stuleci i na dobre zagościło także w naszej rodzimej kuchni. Taki pasztet przygotowujemy głównie na święta, ale nic nie stoi na przeszkodzie, byście jedli go też na co dzień!
Pasztet chłopski w boczku

Babka wielkanocna to nieodłączny element świątecznego stołu. Przepis na babkę wielkanocną może wydawać się skomplikowany, ale wcale taki nie jest. Co ważne, babki wielkanocne mogą mieć różny kształt i ciekawe dekoracje, dzięki czemu stanowią prawdziwą ozdobę stołu. Babka wielkanocna z lukrem i migdałami, pachnąca cytrynową skórką to idealny świąteczny deser dla całej rodziny.
Babka wielkanocna

Wyjątkowo jesienna propozycja - na solidny obiad. Danie nie najlżejszych, ale trudno mu odmówić smaku i wartości odżywczych. Idealne dla fanów wątróbki!
Fasola z wątróbką i podgrzybkami

Faworki-przepis na ten karnawałowy specjał znany jest niemal w każdym domu. Kluczem do zrobienia kruchych chrustów jest napowietrzenie masy. Następnie ważnym krokiem jest dodanie do ciasta na faworki spirytusu, wódki lub octu. Faworki dzięki alkoholowi mają ograniczone wchłanianie tłuszczu podczas smażenia. Faworki to przepis prosty i szybki w przygotowaniu. Faworki zjedzone w czasie karnawału, wedle ludowych podań, są gwarancją szczęścia na cały nowy rok.
Bardzo szybkie faworki

Przepis na pieczoną jagnięcinę
Udziec jagnięcy w glazurze chmielowej

Pączki z piekarnika to wersja bez smażenia, gdyż nie każdy lubi pączki nasiąknięte tłuszczem. Gaja Kuroń, dietetyk i ekspertka Kuroniowie Diety, podpowiada, że to nie tylko lżejsza, ale przede wszystkim równie smaczna propozycja.
Pączki z piekarnika

Szybki smaczny chrust na piwie - ten przepis zawsze mi się udaje!
Chrust na piwie bardzo szybki

PRAGNIESZ, ABY NA TWOIM STOLE WIGILIJNYM POJAWIŁY SIE WYJĄTKOWE POTRAWY, ALE BRAK CI INSPIRACJI? OTO PROPOZYCJA TOBIASZA DZIURY, SZEFA ZMIANY RESTAURACJI "PONIDZIE" SŁONECZNY ZDRÓJ.
Polędwica z dorsza na glazurowanym rabarbarze z dodatkiem pianki buraczanej i warzywek

Karp idealny na Wigilię.