tort_czekoladowo_orzechowy

Tort czekoladowo - orzechowy

Ocena:

4.53 (199)

  • 2 godz. 0 min.
Tort ten zrobiłam na urodziny dla męża. Całej rodzinie smakował wyśmienicie.

Składniki:

  • Do przygotowania ciasta czekoladowego potrzebujemy:
  • 100 g rozpuszczonej gorzkiej czekolady
  • 300 g mąki
  • 125 g miękkiego masła
  • 200 g cukru
  • 3 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżka esencji pomarańczowej
  • 1 łyżka likieru kawowego
  • Do przygotowania kremu orzechowego potrzebujemy:
  • 2 masła
  • 3 budynie waniliowe lub śmietankowe z cukrem
  • 1 litr mleka
  • 1 szklanka rozdrobnionych orzechów laskowych
  • Na polewę czekoladową potrzebujemy:
  • 1/2 kostki margaryny
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka żelatyny
  • 5 łyżek kwaśnej gęstej śmietany

Tort czekoladowo - orzechowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Przygotowanie ciasta:
  • Masło ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym jajku. Ucieramy na puszystą masę, dodajemy po trochu płynnej czekolady, esencji pomarańczowej i likieru, cały czas miksujemy. Następnie naprzemiennie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą oraz mleko. Całość miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Tortownicę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Wykładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C ok 1 godziny. Przed wyciągnięciem ciasta sprawdzamy patyczkiem czy jest w środku suche.
  • Po wystygnięciu kroimy na trzy części.
  • Teraz czas na krem:
  • W mleku gotujemy budynie. Jeśli mamy budynie bez cukru to dodajemy odpowiednią jego ilość. Ugotowany budyń odkładamy do przestudzenia.
  • Teraz przechodzimy do miksowania masła. Musimy uzyskać puszystą masę. Gdy już to się stanie dodajemy po jednej łyżce zimnego budyniu. Na koniec dodajemy orzechy.
  • Tak przygotowanym kremem przekładamy nasz tort. Zostawiamy trochę kremy do dekoracji.
  • Ja boki tortu wysmarowałam kremem i obłożyłam orzechami ( ok. pół szklanki ). Na górę wylałam polewę czekoladową i jeszcze dodatkowo udekorowałam kremem.
  • Przygotowanie polewy czekoladowej:
  • W wodzie rozpuszczamy żelatynę.
  • Cukier, kakao, margarynę i żelatynę dobrze wymieszać i podgrzewać na małym ogniu do połączenia wszystkich składników. Nie dopuścić do zagotowania.
  • Po przestudzeniu ( ma być lekko ciepła ) dodajemy po łyżce śmietanę i dość intensywnie mieszamy.
  • Taką polewę wylewamy na tort.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne