Polenta (smażona)

Ocena:

0 (0)

  • 45 min.
  • dla 4 osób
  • średni

Polenta to proste danie z kaszy kukurydzianej. Robi się ją niezwykle prosto i do tego szybko. Jeszcze lepiej smakuje podsmażona – w tej wersji jest chrupiąca na zewnątrz i cudownie puszysta w środku. Te kukurydziane prostokąciki są idealnym dodatkiem do dań kuchni śródziemnomorskiej. Proponujemy przepis na polentę smażoną z dodatkiem parmezanu – gwarantujemy, że nie będziecie się mogli jej oprzeć.

Składniki:

  • woda  500 ml

  • kasza kukurydziana  150 g

  • sól  5 g

  • gałka muszkatołowa  2 g

  • pieprz  2 g

  • masło  30 g

  • parmezan  30 g

  • olej  30 ml

Polenta (smażona) - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: płaski talerz smarujemy odrobiną masła – zostawiamy na później. Do średniego rondla wlewamy wodę, solimy, doprowadzamy do wrzenia wodę.

  • Krok 2:

    Gotowanie: mąkę kukurydzianą powoli wsypujemy na wodę, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez 2 minuty, ciągle mieszając. Doprawiamy do smaku pieprzem i gałką muszkatołową. Zdejmujemy patelnię z ognia, przykrywamy ją na 5 minut, żeby wchłonęła wodę.

  • Krok 3:

    Polenta z parmezanem: mieszamy masło (25 g) z parmezanem. Dodajemy do rondla, dokładnie łączymy. Masę wylewamy na talerz i wygładzamy. Zostawiamy do ostygnięcia i zastygnięcia, na 15 minut. Schłodzoną masę polentową kroimy na 8–12 prostokątów lub pastylek.

  • Krok 4:

    Smażenie: rozgrzewamy olej na patelni i smażymy pojedyncze kawałki polenty przez 3 minuty z każdej strony na złoty kolor.

Porady

  • Smażona polenta to wspaniały dodatek do śródziemnomorskich dań mięsnych, np. do aromatycznej jagnięciny po sycylijsku lub baraniny.
  • Polenta zyska jeszcze więcej smaku, jeśli przed podaniem, posypiemy ją świeżymi ziołami. Może to być posiekana natka pietruszki, kolendra, bazylia lub szczypiorek.
  • Smażoną polentę możemy również podać jako samodzielne danie z dipami lub ulubioną surówką. To także świetna propozycja do piknikowego koszyka.
  • Jeśli nie mamy parmezanu, możemy go bez problemu zastąpić innym serem, np. górskim, cheddarem.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne