Wieprzowina po chińsku

Ocena:

0 (0)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
  • średni

Wieprzowina po chińsku to orientalnie przyprawione mięso i warzywa, otulone lekkim sosem. To właśnie on jest najważniejszy w tym daniu i decyduje o intensywnym smaku i aromacie. Porcja wieprzowiny po chińsku to same pyszności i zasmakują każdemu. Wbrew pozorom nie jest trudna do wykonania, wystarczy kilka kroków przygotowania i wysokiej jakości składników.

Składniki:

  • polędwica wieprzowa  300 g

  • mąka ziemniaczana  15 g

  • czerwona papryka  120 g

  • zielona papryka  120 g

  • szalotka  1 szt.

  • marchewka  45 g

  • por  70 g

  • czosnek  2 ząbki

  • papryka chili  1 szt.

  • imbir  5 g

  • olej  30 ml

  • sos sojowy  75 ml

  • ocet ryżowy  30 g

  • brązowy cukier  40 g

  • woda  45 ml

  • sól  8 g

  • pieprz  5 g

  • szczypiorek  2 gałązki

  • sezam  5 g

Wieprzowina po chińsku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie mięsa: oczyszczamy je z błonek. Przekrajamy na pół, a następnie w poprzek włókien, na jak najcieńsze paski. Solimy, dodajemy pieprz i mąkę ziemniaczaną, mieszamy. 

  • Krok 2:

    Przygotowanie warzyw: paprykę oczyszczamy z nasion, kroimy w cienkie paski. Marchewkę obieramy, kroimy wzdłuż na cienkie słupki, tak samo kroimy por.

  • Krok 3:

    Przygotowanie przypraw: papryczkę chili przekrawamy wzdłuż, usuwamy pestki, bardzo drobno siekamy. Czosnek i imbir obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

  • Krok 4:

    Przygotowanie sosu: do miseczki przelewamy: ocet ryżowy, wodę, sos sojowy oraz cukier trzcinowy. Dodajemy czosnek i imbir. Mieszamy.

  • Krok 5:

    Smażenie warzyw: na dużej patelni lub woku rozgrzewamy 1 łyżkę oleju dodajemy wcześniej przygotowane warzywa i smażymy je, mieszając przez 4 minuty. Zdejmujemy z patelni.

  • Krok 6:

    Smażenie mięsa: na patelnię/wok, na której smażyliśmy warzywa dodajemy 1 łyżkę oleju, zwiększamy ogień. Wrzucamy mięso i smażymy je 3 minuty, kilka razy mieszając.

  • Krok 7:

    Wykończenie dania: do mięsa dodajemy warzywa i sos, mieszamy i gotujemy ok. 2 minuty do jego zagęszczenia, mieszając.

  • Krok 8:

    Podanie: wieprzowinę po chińsku po wyłożeniu na talerz posypujemy pokrojonym szczypiorkiem i posypujemy sezamem. 

Porady

  • Potrawę możemy podać np. z makaronem azjatyckim lub innym ulubionym, a także z ryżem, np. jaśminowym.
  • Do wieprzowiny po chińsku możemy dodać inne ulubione warzywa np. brokuł, grzyby, np. boczniaki pokrojone w paski lub grzyby mun czy groszek cukrowy.
  • Ciekawym dodatkiem będzie dodatek świeżego mango lub ananasa, które podniosą orientalne walory dania.
  • Jeśli jesteśmy miłośnikami bardziej pikantnych dań do potrawy możemy dodać np. 2 papryczki chili lub doprawić ostrą papryką w proszku.
  • Produkty do dania są ogólnie dostępne w większości sklepów i nie powinno być problemów z ich zakupem.
  • Wieprzowina po chińsku zapakowana w pudełko jest idealnym daniem do zabrania ze sobą do pracy czy na uczelnię.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne