Polędwiczki wieprzowe faszerowane masłem chrzanowym

Ocena:

4.46 (196)

  • 60 min.
  • dla 5 osób

Przepis na polędwiczki faszerowane masłem chrzanowym

Składniki:

  • 6 polędwiczek wieprzowych po 300 g
  • 120 g masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki tartego chrzanu
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • Pęczek natki pietruszki
  • Sól
  • Odrobina czerwonego wina do namoczenia żurawiny
  • 200 g rukoli
  • 2 łyżeczki żurawiny
  • MARYNATA:
  • 30 ml oleju
  • 50 ml sosu sojowego
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 2/3 łyżki suszonego tymianku
  • sól
  • czarny pieprz

Polędwiczki wieprzowe faszerowane masłem chrzanowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Przygotuj farsz. W misce zmieszaj miękkie masło
  • chrzan
  • drobno pokrojony lub starty czosnek
  • posiekaną natkę pietruszki oraz namoczoną przez kilkanaście minut żurawinę. Dopraw solą
  • możesz użyć pieprzu ale pamiętaj
  • że chrzan doda nam ostrości. Aby zdecydowanie ułatwić sobie umieszczenie farszu w polędwiczkach uformuj z przygotowanej masy wałeczki  małego palca. Następnie zawiń je w folię spożywczą i wstaw na kilkanaście minut do zamrażarki. W polędwiczkach utwórz „kieszeń”. Od grubszej strony wbij palec uważając by nie przedziurawić mięsa. Umieść stężały farsz w mięsie i zawiąż końcówkę sznurkiem gastronomicznym. W sporym płaskim naczyniu wymieszaj składniki marynaty
  • obtocz w nich polędwiczki. Naczynie zafoliuj i wstaw do lodówki przynajmniej na kilka godzin. Proponuję co jakiś czas je przekładać tak by mięso lepiej przeszło marynatą.
  • Po marynowaniu polędwiczki obsmaż na złoty kolor z każdej strony. Umieść w naczyniu żaroodpornym i piecz około 20 min. Serwuj z chutneyem na rukoli z żurawiną.

Porady

Zobacz też: Królik na polskim stole – dlaczego warto docenić to mięso?

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne