Przepis na polędwiczki faszerowane masłem chrzanowym
Składniki:
6 polędwiczek wieprzowych po 300 g
120 g masła
3 ząbki czosnku
4 łyżki tartego chrzanu
2 łyżki suszonej żurawiny
Pęczek natki pietruszki
Sól
Odrobina czerwonego wina do namoczenia żurawiny
200 g rukoli
2 łyżeczki żurawiny
MARYNATA:
30 ml oleju
50 ml sosu sojowego
2 łyżki suszonego majeranku
2/3 łyżki suszonego tymianku
sól
czarny pieprz
Polędwiczki wieprzowe faszerowane masłem chrzanowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Przygotuj farsz. W misce zmieszaj miękkie masło
chrzan
drobno pokrojony lub starty czosnek
posiekaną natkę pietruszki oraz namoczoną przez kilkanaście minut żurawinę. Dopraw solą
możesz użyć pieprzu ale pamiętaj
że chrzan doda nam ostrości. Aby zdecydowanie ułatwić sobie umieszczenie farszu w polędwiczkach uformuj z przygotowanej masy wałeczki małego palca. Następnie zawiń je w folię spożywczą i wstaw na kilkanaście minut do zamrażarki. W polędwiczkach utwórz „kieszeń”. Od grubszej strony wbij palec uważając by nie przedziurawić mięsa. Umieść stężały farsz w mięsie i zawiąż końcówkę sznurkiem gastronomicznym. W sporym płaskim naczyniu wymieszaj składniki marynaty
obtocz w nich polędwiczki. Naczynie zafoliuj i wstaw do lodówki przynajmniej na kilka godzin. Proponuję co jakiś czas je przekładać tak by mięso lepiej przeszło marynatą.
Po marynowaniu polędwiczki obsmaż na złoty kolor z każdej strony. Umieść w naczyniu żaroodpornym i piecz około 20 min. Serwuj z chutneyem na rukoli z żurawiną.