Polędwiczki w cieście

Ocena:

4.45 (193)

  • 60 min.
  • dla 6 osób
Polędwiczki w cieście

Składniki:

  • 25 dag mąki
  • sól
  • 20 dag masła + 4 łyżki
  • jajko
  • 4 żółtka
  • 100 ml śmietany 22% + 4 łyżki
  • 1 kg polędwiczki wieprzowej
  • pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • 50 dag podgrzybków
  • pęczek natki pietruszki
  • garść świeżego tymianku
  • 3 gałązki estragonu
  • 6 szalotek
  • 2 ząbki czosnku
  • 8 plastrów szynki parmeńskiej lub innej surowej
  • ok. 15 liści szpinaku

Polędwiczki w cieście - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Polędwiczki w cieście
  • Mąkę ze szczyptą soli siekamy z 20 dag zimnego masła, dodajemy jajko, żółtko i 100 ml śmietany. Szybko wyrabiamy ciasto, formujemy kulę, owijamy folią i schładzamy 30 min. Mięso nacieramy pieprzem, obsmażamy na rozgrzanym oleju, na dużym ogniu z obu stron. Zdejmujemy z patelni, odczekujemy, aż przestygnie i oprószamy solą.
  • Grzyby oczyszczamy. Listki ziół, obrane szalotki i czosnek drobno siekamy. 4 łyżki masła rozgrzewamy i szklimy na nim szalotkę. Dodajemy grzyby i czosnek. Przyprawiamy, mieszamy z 4 łyżkami śmietany i ziołami. Farsz zaprawiamy 2 żółtkami. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt grubości 5 mm.
  • Na powierzchni ciasta rozkładamy dachówkowo plastry szynki, a na nich liście szpinaku oraz farsz grzybowy i zawijamy w to polędwiczkę. Brzeg ciasta podwijamy pod spód. Układamy na blasze wyłożonej pergaminem, smarujemy ciasto pozostałym żółtkiem. Pieczemy 30 min w temp. 220°C. Przed podaniem kroimy w dość grube plastry, aby ciasto się nie pokruszyło.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne