Polędwiczki w sosie pieczarkowym

Ocena:

0 (0)

  • 45 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Polędwiczki w sosie pieczarkowym to niezwykle delikatne mięso wieprzowe, rozpływające się w ustach, z wyśmienitym lekkim sosem grzybowym. Dodatkowo dodana do potrawy śmietanka podkręca smak i nadaje daniu aksamitnego wykończenia. Podane z ziemniakami lub kaszą i surówką  są świetną propozycją na wartościowy mięsny obiad w 45 minut. Podajemy klasyczny przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym.

Składniki:

  • polędwica wieprzowa  600 g

  • czosnek  2 ząbki

  • olej  30 ml

  • masło  15 g

  • pieczarki  250 g

  • cebula  1 szt.

  • bulion drobiowy  600 ml

  • liść laurowy  2 szt.

  • ziele angielskie  2 szt.

  • sól  15 g

  • pieprz  10 g

  • mąka pszenna  15 g

  • śmietana 30%  40 ml

Polędwiczki w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie polędwicy: mięso kroimy w ok. 1,5 cm plastry. Oprószamy je solą i pieprzem. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Nacieramy nim mięso. Rozbijamy je lekko pięścią. Delikatnie, żeby nie porozrywać włókien mięsa.
     

  • Krok 2:

    Przygotowanie warzyw: cebulę obieramy z łupin i siekamy w kostkę. Pieczarki oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki.

  • Krok 3:

    Obsmażanie: na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso z obu stron, na brązowo. Polędwiczki układamy na talerzu, przykrywamy np. pokrywką i odstawiamy w ciepłe miejsce.   

  • Krok 4:

    Smażenie: na patelnię, na której smażyliśmy mięso dodajemy masło oraz cebulę, oczyszczone i pieczarki. Smażymy ok. 5 minut.

  • Krok 5:

    Duszenie: do pieczarek i cebuli dokładamy wcześniej odłożone mięso. Całość zalewamy bulionem, liście laurowe, ziele angielskie i dusimy 20 minut.

  • Krok 6:

    Śmietanka: hartujemy ją, wlewając do niej 3–4 łyżki sosu, mieszamy i dopiero wlewamy na patelnię. Mieszamy. Polędwiczki w sosie pieczarkowym doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Porady

  • Do polędwiczek w sosie pieczarkowym idealnie pasują kasze – wybieramy swoją ulubioną, makarony, kluski: kopytka, kluski śląskie oraz ziemniaki.
  • Najsmaczniej danie komponuje się z zasmażanymi buraczkami oraz z zasmażoną czerwoną kapustą
  • Zamiast polędwicy wieprzowej możemy użyć wołowej lub delikatnego mięsa drobiowego.
  • Przyjemnym dodatkiem do sosu, dobrze podbijającym smak będzie musztarda, np. dijon lub tarty chrzan.
  • Aby polędwiczki w sosie pieczarkowym były jeszcze bardziej aksamitne, to zamiast śmietany możemy użyć serek mascarpone. 
  •  Do sosu możemy dodać wcześniej namoczone 2–3 suszone grzyby. Dzięki temu danie będzie jeszcze bardziej intensywne w smaku.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne