Polędwiczki z sosem wiśniowym

Ocena:

4.42 (181)

  • 35 min.
  • dla 6 osób
Przepis na polędwiczki - Polędwiczki z sosem wiśniowym

Składniki:

  • 1 kg polędwicy wieprzowej
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 3 łyżki cukru
  • 300 ml bulionu mięsnego z kostki
  • 2 szklanki wydrylowanych wiśni
  • DODATKI:
  • cynamon
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • sól
  • pieprz

Polędwiczki z sosem wiśniowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Przepis na polędwiczki z sosem wiśniowym:
  • Mięso oczyścić z błon. Ocet zagotować wraz z cukrem tak, aby powstał syrop. Dodać szczyptę cynamonu i połowę bulionu.
  • Gotować, aż sos częściowo odparuje. Dodać wiśnie, gotować ok. 5 min. Wlać mąkę wymieszaną z niewielką ilością wody, gotować aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Mięso oprószyć solą i pieprzem, usmażyć ze wszystkich stron na patelni grillowej. Gotową polędwicę polać sosem wiśniowym.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne