Dorsz na parze

Ocena:

4.46 (149)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Dorsz na parze podany w towarzystwie sezonowych warzyw i aromatycznego sosu to świetny pomysł na zdrowy i smaczny obiad lub lunch. Sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i podczas bardziej odświętnych obiadów z rodziną. Dodatkowo jego przygotowanie zajmuje jedynie kilka chwil – poradzą z nim sobie nawet najbardziej początkujący miłośnicy gotowania. Jeśli jeszcze go nie próbowaliście, koniecznie sprawdźcie nasz przepis.

Składniki:

  • dorsz  600 g

  • cytryna  2 szt.

  • fasolka szparagowa  500 g

  • kalafior  350 g

  • sól  0.5 łyżeczki

  • pieprz  0.5 łyżeczki

  • koperek  0.5 pęczka

  • czosnek  2 ząbki

  • ziele angielskie  3 szt.

  • białe wytrawne wino  75 ml

Dorsz na parze - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie filetu z dorsza: Rybę płuczemy, osuszamy i kroimy na cztery równe kawałki. Nacieramy ją solą i pieprzem, skrapiamy świeżo wyciśniętym sokiem z jednej cytryny i przekładamy do lodówki na co najmniej pół godziny. Kalafiora dzielimy na drobne różyczki. Z fasolki odcinamy końcówki. Warzywa myjemy i osuszamy. 

  • Krok 2:

    Dorsz na parze: Drugą cytrynę dokładnie myjemy i kroimy w plasterki. W garnku układamy sito do gotowania na parze. Wypełniamy go wodą do około 1/3 wysokości (tak aby, kratka wystawała ponad). Dodajemy do niej czosnek, pokrojoną cytrynę, wino białe, ziele angielskie i koperek. Całość zagotowujemy. Na kratce układamy wyjęte z lodówki filety dorsza, fasolkę oraz kalafiora. Przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy jego zawartość przez około 10–15 minut. Podajemy z ulubionym sosem.

Porady

  • Podany powyżej podstawowy przepis na dorsza na parze można modyfikować na wiele sposobów. Rybę można dodatkowo natrzeć koperkiem, bazylią, rozmarynem czy oregano. Równie dobrze smakuje ona po doprawieniu czosnkiem, papryką mieloną czy płatkami chili. Jeśli chcecie, by całość nabrała bardziej wyrazistego smaku, możecie przyrządzić marynatę do dorsza na parze na bazie oleju, czosnku, sosu sojowego, miodu, płatków chili oraz świeżo startego imbiru. 
  • Jeśli nie macie dostępu do świeżego filetu, możecie z powodzeniem ugotować mrożonego dorsza na parze. W takim przypadku rybę należy jednak odpowiednio wcześnie rozmrozić. 
  • Dokładny czas gotowania dorsza na parze może się różnić w zależności od wielkości kawałków. Przyjmuje się jednak, że wynosi on między 10 a 15 minut.
  • Jeżeli przygotowujecie zbyt dużą porcję dorsza gotowanego na parze, resztki po obiedzie możecie wykorzystać do zrobienia pysznego tagliatelle z rybą. Po ugotowaniu makaronu wystarczy wymieszać go z rybą i sosem śmietanowym, a kolejny smaczny posiłek będzie gotowy.
  • Jeżeli przypadła wam do gustu nasza propozycja, koniecznie sprawdźcie też przepis na łososia na parze
  • Filet z dorsza na parze, po obróbce termicznej, można przechowywać w lodówce przez około 3–4 dni. 
  • Rybę można też przyrządzić w parowarze. 
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Z czym podawać dorsza na parze z warzywami? 

Filet z dorsza na parze to świetny pomysł na lekki i smaczny obiad. Polecamy serwować go w towarzystwie sezonowych warzyw gotowanych i zdrowych surówek. Dobrze sprawdzi się w tym celu popularny colesław, surówka z marchwi, selera, kapusty kiszonej lub buraczków. Ryba świetnie komponuje się też z klasyczną mizerią

Dorsz na parze z koperkiem równie dobrze smakuje podany z ziemniaczanym puree. Posiłek można urozmaicić dodatkiem zasmażanej marchewki lub duszonego szpinaku. Wiosną warto spróbować połączenia ryby i zielonych szparagów smażonych na maśle

Fanom bardziej niecodziennych kompozycji smakowych polecamy połączenie dorsza i orientalnej salsy z mango. Do gustu może im przypaść również ryba z cebulowym lub śliwkowym chutney.

Sos do dorsza na parze

By dorsz z warzywami na parze smakował jeszcze lepiej, polecamy oblać go aromatycznym sosem ziołowym. Do jego przygotowania potrzebne będą następujące produkty: jogurt naturalny (150 ml), czosnek (2 ząbki), ocet winny ( 1 łyżka stołowa), sól, pieprz oraz świeży koperek. Czosnek należy przecisnąć przez praskę, a koperek posiekać. Następnie wystarczy dokładnie wymieszać wszystkie składniki i gotowe. 

Jeśli macie ochotę na przygotowanie bardziej niecodziennego dodatku, możecie zrobić prosty sos żurawinowy do ryby. Dorsza można także zaserwować z klasycznym sosem maślanym czy cytrynowym. Dobrze sprawdzi się w tym celu również aromatyczny sos pomidorowy lub lekko słodkawy dressing musztardowo–miodowy.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne