Kiszona brukselka

Ocena:

4.45 (193)

  • 20 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Kiszona brukselka to smaczny sposób na wzmocnienie odporności, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Lekko kwaśna, delikatnie czosnkowa, a do tego niezwykle chrupiąca. W smaku przypomina klasyczną, kiszoną kapustę. Jeśli do tej pory nie przepadaliście za smakiem brukselki, ten przepis z pewnością to zmieni.

Składniki:

  • brukselka  500 g

  • czosnek  35 g

  • sól  20 g

  • woda  700 ml

Kiszona brukselka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie brukselek: Brukselki dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, obieramy z zewnętrznych liści. Kroimy je na połówki lub na ćwiartki. 

  • Krok 2:

    Przygotowanie zalewy do kiszonek: Słoiki dokładnie myjemy i wyparzamy. Przekładamy do nich pokrojone brukselki. Czosnek obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki, a następnie przekładamy do słoika. W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Tak przygotowaną solanką zalewamy zawartość słojów. 

  • Krok 3:

    Przechowywanie kiszonej brukselki: Słoje szczelnie zakręcamy. Przenosimy je do piwnicy lub w inne chłodne miejsce. Tak przechowywana, kiszonka z brukselki będzie gotowa po dwóch tygodniach.

Porady

  • Do kiszenia brukselki najlepiej sprawdzą się szklane słoje, jednak można je też kisić w kamiennych naczyniach.
  • Przed zakręceniem słojów należy upewnić się, że żadna z brukselek nie wystaje ponad powierzchnię wody. Wystające fragmenty mogą w łatwy sposób się zepsuć, przez co cała zawartość słoja nie będzie nadawała się do spożycia.
  • Dla wzbogacenia smaku kiszonej brukselki, do solanki polecamy dodać odrobinę korzenia chrzanu lub kilka ziarenek ziela angielskiego. Kiszoną brukselkę można również przyrządzić z dodatkiem świeżego kopru.
  • Pozostałe po przygotowaniu kiszonki, wierzchnie liście brukselki warto zachować. Świetnie sprawdzą się jako jeden ze składników bulionu warzywnego
  • Zakręcone słoje z kiszoną brukselką powinny być przechowywane w chłodnym pomieszczeniu. Jeśli zauważycie, że brukselka zbyt szybko fermentuje, oznacza to, że temperatura jest za wysoka. Można ją wówczas przełożyć do lodówki.
  • Podczas fermentacji, ze słoika może wypłynąć odrobina solanki – jest to naturalne. Warto jednak, ustawić słoiki z brukselką na tacy, by zaoszczędzić sobie ewentualnego sprzątania.
  • Przez pierwsze kilka dni kiszonka intensywnie fermentuje. Może temu towarzyszyć bulgotanie, zbieranie się piany, czy też charakterystyczne syczenie. Jest to naturalny element procesu fermentacji, który nie świadczy o zepsuciu się zawartości słoika.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Czy kiszone brukselki są zdrowe?

Kiszone brukselki, podobnie jak inne rodzaje kiszonek, zawierają duże ilości cennych antyoksydantów. Zawarte w nich bakterie probiotyczne wspierają prawidłową pracę układu trawiennego, przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi, a niekiedy mogą być też stosowane pomocniczo w walce z alergią. Kiszonki znane są z swych właściwości wzmacniających odporność, a także oczyszczających organizm. Warto włączyć je do diety, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. 

Co zrobić z kiszonej brukselki?

Kiszona brukselka fantastycznie pasuje do zimnych i gorących mięs. Świetnie sprawdzi się również jako składnik sałatek, imprezowych koreczków, czy też jako samodzielna przekąska. Można z niej również przygotować smaczną zupę albo też wykorzystać ją do przygotowania bigosu z kiszonej brukselki.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne