Pleśniak z rabarbarem

Ocena:

4.53 (201)

  • 2 godz. 30 min.
  • dla 5 osób
  • średni

Pleśniak z rabarbarem to kruche ciasto skrywające w środku kwaśne nadzienie przełamane delikatna, słodką beza. Upieczony i ostudzony wypiek posypujemy cukrem pudrem. Ponadto rewelacyjnie komponuje się ze śmietankowymi bądź waniliowymi lodami. Pleśniak z rabarbarem zachwyci wszystkich fanów słodko-kwaśnych smaków.

Składniki:

  • mąka pszenna  420 g

  • cukier puder  30 g

  • masło  200 g

  • jajka  5 szt.

  • proszek do pieczenia  7 g

  • kakao  20 g

  • śmietana 18%  15 ml

  • cukier  250 g

  • mąka ziemniaczana  15 g

  • rabarbar  1 kg

  • bułka tarta  10 g

Pleśniak z rabarbarem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: piekarnik nagrzewamy do 180°C. Blachę o wymiarach 25x30 smarujemy masłem i posypujemy mąką. Białka oddzielamy od żółtek. Masło kroimy na mniejsze kawałki.

  • Krok 2:

    Rabarbar: usuwamy z niego liście, myjemy oraz kroimy w plasterki o grubości  1 cm. Następnie przenosimy go do miski, posypujemy 30 g cukru i odstawiamy na ok. 30-50 minut. Po tym czasie odcedzamy go z wody.

  • Krok 3:

    Ciasto: na stolnicę wysypujemy mąkę i cukier puder. Dodajemy masło, śmietanę, żółtka i proszek do pieczenia. Całość wyrabiamy dłońmi. Gotowe ciasto dzielimy na trzy równe kawałki. Jeden z nich łączymy z kakao. Dwie części: jasną i ciemną wstawiamy do lodówki na ok. 30 min. Po tym czasie ścieramy je na tarce o grubych oczkach. 

  • Krok 4:

    Spód: trzecią część ciasta wałkujemy i wykładamy nią wcześniej przygotowaną formę. Całość wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Gotowy spód odstawiamy do ostygnięcia.

  • Krok 5:

    Beza: białka przenosimy do dużej miski. Ubijamy je na wysokich obrotach dodając partiami 220 g cukru. Powinna powstać sztywna piana, którą na końcu delikatnie łączymy z mąką ziemniaczaną.

  • Krok 6:

    Pleśniak z rabarbarem: podpieczony spód posypujemy bułką tartą. Następnie wykładamy na niego pokrojony rabarbar, który przykrywamy startym ciastem kakaowym i pianą z białek. Na końcu całość pokrywamy kawałkami jasnego ciasta. Pleśniak pieczemy przez 40 minut. Po tym czasie wypiek odstawiamy do ostygnięcia.

  • Krok 7:

    Podanie: gotowy wypiek posypujemy cukrem pudrem i kroimy na kawałki.

Porady

  • Pleśniak z rabarbarem wspaniale smakuje w towarzystwie lodów śmietankowych lub waniliowych. To idealny deser do popołudniowej kawy.
  • Surowe ciasto wyrabiamy szybko i krótko. W przeciwnym razie po upieczeniu nie będzie kruche, lecz twarde.
  • Śmietanę 18% z powodzeniem zamienimy na tę o 12% zawartości tłuszczu, jogurt naturalny, mleko, a nawet niewielką ilość zimnej wody.
  • Surowe ciasto możemy schłodzić również w zamrażalniku. W takiej sytuacji skracamy czas do 15-20 minut.
  • Wybierajmy świeży rabarbar cechujący się intensywnym czerwonym kolorem bez przebarwień oraz neutralnym zapachem.
  • Jeśli nie przepadamy za bezą, to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby ją pominąć. Rabarbar pokrywamy wtedy startymi kawałkami jasnego i ciemnego ciasta.
  • Białka należy dokładnie oddzielić od żółtek. Ponadto miska, w której je ubijamy, powinna być czysta i całkowicie sucha. W ten sposób będziemy mieć pewność, że beza wyjdzie idealnie.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Pleśniak z rabarbarem – inne wersje

Przepis na pleśniak z rabarbarem może posłużyć nam jako baza do przygotowania wielu ciekawych wariantów tego ciasta. W ten sposób odkryjemy swoje ulubione połączenie smaków. Z powodzeniem zrobimy ten wyjątkowy wypiek z:

  • budyniem – jest słodki i kremowy. Najlepiej sprawdzi się produkt o smaku waniliowym lub śmietankowym. Nakładamy go na rabarbar zamiast ubitych białek. To świetna propozycja dla wszystkich, którzy nie przepadają za bezą,
  • truskawkami – myjemy je, kroimy i wykładamy na podpieczony spód. Ich dodatek świetnie przełamuje kwaśny smak rabarbaru. Jeśli nie mamy truskawek, równie dobrze możemy użyć malin, porzeczek, wiśni, a nawet jabłek,
  • czekoladą – ścieramy ją na tarce o drobnych oczkach i posypujemy nią owoce,
  • kisielem – łączymy go z gorącym mlekiem, odstawiamy do lekkiego ostygnięcia, a następnie wylewamy na pokrojony rabarbar. W takiej sytuacji nie robimy bezy. Całość pokrywamy startymi kawałkami ciasta.

Pleśniak z rabarbarem – jak możemy go udekorować?

Pleśniak z rabarbarem bez problemu udekorujemy:

  • polewą czekoladową – przygotujemy ją na bazie masła, mleka i gorzkiej czekolady. Oblewamy nią ostudzone ciasto,
  • cukrem pudrem – jeśli chcemy nieco podkręcić jego smak, możemy wymieszać go z niewielką ilością cynamonu albo kardamonu,
  • kakao – najlepiej wybrać takie bez dodatku cukru. Wystarczy posypać nim wypiek,
  • orzechami – pleśniak rewelacyjnie komponuje się z kawałkami uprażonych orzechów laskowych bądź migdałów,
  • owocami – latem warto udekorować ciasto świeżymi truskawkami, malinami lub borówkami.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne