Deser z bitą śmietaną

Ocena:

4.51 (199)

  • 30 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Deser z bitą śmietaną niczym angielski Eton Mess z gęstym sosem owocowym to doskonały wybór na szybki i orzeźwiający deser. To nie tylko deser z bitą śmietaną, ale też chrupiącymi prażonymi płatkami migdałowymi i truskawkami serwowanych w całości i w postaci sosu truskawkowego. Zobacz jak zrobić deser z bitą śmietaną.

Składniki:

  • śmietana kremówka  500 ml

  • wanilia  2 szt.

  • cukier puder  60 g

  • jogurt grecki  150 g

  • beziki  30 szt.

  • płatki migdałowe  45 g

  • truskawki  600 g

Deser z bitą śmietaną - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Desery z bitej śmietany są bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Jak zrobić deser z bitej śmietany na szybko? Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni. Robimy coulis, czyli sos truskawkowy: 150 g truskawek, 2 łyżki cukru pudru (30 g) i 1 laskę wanilii wrzucamy do rondla, gotujemy na wolnym ogniu przez kilka minut, aż cukier się rozpuści i truskawki zaczną mięknąć. Wyjmujemy wanilię i przekładamy truskawki do misy blendera lub robota kuchennego. Miksujemy, aż sos będzie gładki, a następnie przecieramy do miski, aby pozbyć się pestek. Pozostawiamy do ostygnięcia.

    Truskawki
  • Krok 2:

    Do śmietany kremówki dodajemy nasiona z jednej laski wanilii i cukier puder (2 łyżki = 30 g), ubijamy. Jogurt mieszamy z połową coulisu truskawkowego. Na dnie wysokiego naczynia umieszczamy beziki lub pokruszoną bezę. Na to wykładamy połowę bitej śmietany i połówki truskawek (450 g), skrapiamy culisem. Ponownie warstwa bez, jogurt, truskawki i skrapiamy culisem. Ostatnia warstwa deseru z bitej śmietany to bezy, bita śmietana i truskawki. Polewamy wszystko culisem i posypujemy niewielką ilością pokruszonej bezy i prażonymi migdałami. Deser z bitej śmietany podajemy natychmiast po przygotowaniu i zanim bezy zaczną nasiąkać. 

    bita śmietana

Porady

  • Do przygotowania deseru z bitą śmietaną możesz użyć także 30% śmietanki (śmietana nie musi mieć na etykiecie nazwy śmietana kremówka, ale musi być rzadka/słodka). 
  • Bardzo ważna jest temperatura śmietanki, którą chcemy ubić. Śmietana musi być porządnie schłodzona, w przeciwnym razie może się zważyć lub nie ubić na sztywno. 
  • Jeśli deser z bitą śmietaną mają jeść dorośli do sosu truskawkowego można dodać 100 ml sherry.
  • Deser z bitą śmietaną i owocami najlepiej podać w szklanych pucharkach. 
     
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Co można zrobić z bitej śmietany

Bita śmietaną to wdzięczny składnik do wyczarowania szybkiego deseru. Bita śmietana jest składnikiem dekoracyjnym np. przy tortach. W sieci można znaleźć całą gamę przepisów na desery z użyciem bitej śmietany. Na szczególną uwagę zasługują gofry z bitą śmietaną i owocami,  domowe babeczki, ptysie, ciasta na zimno wykończone lekką białą chmurką oraz smażone owoce z bitą śmietaną. Niezależnie od tego jaki deser z bitą śmietaną wybierzesz musisz pamiętać o tym, aby śmietanka (możesz użyć 30% śmietanki kremówki) była dobrze schłodzona. Do ubicie możesz użyć miksera lub zwykłej ręcznej trzepaczki. 
 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne