Racuchy ze śliwkami
ZjedzPięknie

Racuchy ze śliwkami

Ocena:

0 (0)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Racuchy ze śliwkami są miękkie i puszyste, chociaż powstają bez dodatku drożdży i użycia miksera. Pachną jesiennymi owocami i domem rodzinnym. Można przyrządzić je na bazie mleka, jogurtu lub kefiru. To świetna propozycja na sycące śniadanie, zwłaszcza dla dzieci. Sprawdźcie, jak zrobić szybkie placki ze śliwkami. 

Składniki:

  • śliwki  200 g

  • mąka pszenna  150 g

  • cukier  15 g

  • soda oczyszczona  3 g

  • mleko  200 ml

  • jajka  1 szt.

  • masło  20 g

Racuchy ze śliwkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Śliwki: myjemy i dzielimy na pół. Usuwamy pestki. Miąższ kroimy w mniejsze kawałki.  

    Racuchy ze śliwkami – przygotowanie owoców
  • Krok 2:

    Ciasto: umieszczamy w misce mąkę pszenną, cukier i sodę oczyszczoną. Łączymy suche składniki z mlekiem i jajkiem za pomocą rózgi kuchennej, żeby rozbić wszystkie grudki. Dodajemy śliwki. Mieszamy masę szpatułką lub drewnianą łyżką. 

    Racuchy ze śliwkami – ciasto
  • Krok 3:

    Smażenie: rozgrzewamy masło na patelni. Nakładamy ciasto ze śliwkami łyżką, tworząc okrągłe placuszki o średnicy około 10 cm. Kiedy na ich powierzchni zaczną się pojawiać pęcherzyki powietrza, ostrożnie przewracamy je łopatką na drugą stronę. 

    Racuchy ze śliwkami – smażenie
  • Krok 4:

    Podanie: kiedy racuchy ze śliwkami się zarumienią, zdejmujemy je z patelni i oprószamy cukrem pudrem.  

    Racuchy ze śliwkami – podanie

Porady

  • Mleko i jajko powinniśmy wyjąć wcześniej z lodówki, żeby osiągnęły temperaturę pokojową, kiedy zaczniemy robić ciasto na racuszki ze śliwkami. 
  • Co zrobić, żeby racuchy były puszyste? Lekką, napowietrzoną strukturę zapewnia plackom soda oczyszczona. Możemy też wykorzystać proszek do pieczenia. Dodaje się go jednak więcej, dlatego powinniśmy pamiętać o odpowiednich proporcjach – 3 łyżeczki zastąpią 1 łyżeczkę sody. Dobrym sposobem na delikatne ciasto jest ubicie w pierwszej kolejności jajek z cukrem na puszystą masę.    
  • Placki ze śliwkami z patelni można smażyć na maśle klarowanym lub tłuszczu roślinnym o wysokiej temperaturze dymienia, takim jak olej rzepakowy, słonecznikowy lub kokosowy.  
  • Czy można zrobić racuchy ze śliwkami na drożdżach? Oczywiście – to tradycyjne polskie placki, które robiły nasze babcie, zanim popularne stały się amerykańskie pancakes. Racuchy na drożdżach są nieco bardziej pracochłonne, ale cudownie pachną i są warte poświęconego czasu. Składniki niewiele różnią się od podstawowego przepisu. Możemy wykorzystać świeże lub suszone drożdże. 
  • Da się także przyrządzić racuchy ze śliwkami i jogurtem. Mleko można zastąpić również kefirem lub maślanką, a nawet serkiem wiejskim.  
  • Ciasto na racuchy warto wzbogacić przyprawami korzennymi, takimi jak cynamon, gałka muszkatołowa lub mielone goździki. Sprawdzi się też esencja waniliowa (najlepiej domowej roboty) oraz skórka z cytryny lub pomarańczy. 
  • Racuszki ze śliwkami oprószamy cukrem pudrem (warto wymieszać go ze szczyptą cynamonu), ale można je też podawać z różnymi dodatkami, na przykład z miodem, syropem klonowym, sosem czekoladowym lub frużeliną. Świetnym pomysłem jest wykorzystanie domowych przetworów, takich jak dżem ze śliwek lub mus jabłkowy. 
  • Jak zrobić zdrowe racuchy? Mąkę pszenną można zamienić na żytnią lub gryczaną. Mają one niski indeks glikemiczny i więcej wartości odżywczych. Cukier warto zastąpić niskokalorycznym słodzikiem, takim jak ksylitol lub erytrol.  
  • Placuszki na śniadanie polecamy w miarę możliwości uzupełnić innymi owocami, na które sezon przypada jesienią. Świetnym pomysłem są na przykład racuchy z jabłkami i śliwkami.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne