Chrzanowe placki ziemniaczane, czyli rosti z gorgonzolą

Ocena:

4.49 (186)

  • 60 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Chrupiące placki ziemniaczane niejedno mają imię. Tym razem robimy je w wersji chrzanowej z gorgonzolą i sałatką.

Składniki:

  • rodzynki  10 g

  • jabłka  2 szt.

  • seler naciowy  6 gałązek

  • orzechy włoskie  30 g

  • jogurt naturalny  150 ml

  • sok z cytryny  1 szt.

  • przyprawa curry  3 g

  • sól  3 g

  • pieprz  3 g

  • ziemniaki  4 szt.

  • tarty chrzan  25 g

  • jajka  1 szt.

  • masło  100 g

  • olej słonecznikowy  45 ml

  • gorgonzola  200 g

Chrzanowe placki ziemniaczane, czyli rosti z gorgonzolą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Rodzynki zalewamy wrzątkiem na 10 min. Jabłka i selery łączymy z odsączonymi rodzynkami, połową orzechów, jogurtem, sokiem z cytryny i curry. Dokładnie mieszamy, doprawiając solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki.

  • Krok 2:

    Kartofle przekładamy do bawełnianej szmatki i odciskamy płyn, następnie mieszamy z chrzanem, jajkiem i doprawiamy solą, formujemy małe kartoflane placuszki.

  • Krok 3:

    Masło z dodatkiem oleju rozgrzewamy na dobrej patelni, smażymy placuszki na rumiano po 5 min z każdej strony. Odsączamy na papierze, na ciepłe wykładamy po kawałku gorgonzoli i łyżce selerowo-jabłkowej sałatki, posypujemy pozostałymi orzechami.

  • Krok 4:

    Można dołożyć na każdy placek dodatkowy cienki plaster świeżego, czerwonego jabłka zarówno dla dekoracji, jak i smaku. Są idealne jako przekąska.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 10/2018

Porady

Sałatka selerowo-jabłkowa świetnie pasuje też do śledzi, wędzonej makreli i pieczonych kartofli.
Zobacz przepis: okonomiyaki

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne