Placki z kalafiora

Ocena:

4.54 (184)

  • 20 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Placki z kalafiora to smaczne, a zarazem nieskomplikowane danie wegetariańskie. Przygotujemy je z tylko kilku podstawowych składników, które prawie każdy z nas ma w swoim domu. Gotowa potrawa świetnie prezentuje się udekorowana kwaśną śmietaną i posiekanym szczypiorkiem. Placki z kalafiora to ciekawa propozycja na lekki obiad, który zasmakuje wszystkim domownikom.

Składniki:

  • kalafior  300 g

  • mąka ziemniaczana  10 g

  • jajka  1 szt.

  • mąka pszenna  70 g

  • sól  3 g

  • pieprz  3 g

  • śmietana 12%  50 g

  • cebula  1 szt.

  • szczypiorek  30 g

Placki z kalafiora - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: cebulę obieramy, kroimy na pół. Do wykonania potrawy będziemy potrzebować tylko połówki warzywa, które następnie ścieramy. Szczypiorek myjemy, osuszamy i siekamy drobno.

  • Krok 2:

    Kalafior: zdejmujemy z niego liście, usuwamy głąb. Następnie myjemy go oraz osuszamy. Warzywo ścieramy na tarce o dużych oczkach.

  • Krok 3:

    Masa: jajko wbijamy do dużej miski. Dodajemy warzywa, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Łączymy składniki. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem.

  • Krok 4:

    Placki z kalafiora: rozgrzewamy olej na patelni. Nakładamy po 1-2 łyżki surowego ciasta. Placki smażymy z obu stron na złoty kolor.

  • Krok 5:

    Podanie: gotowe danie przekładamy na talerz. Posypujemy je szczypiorkiem i dekorujemy kwaśną śmietaną.

Porady

  • Placki z kalafiora najlepiej smakują na ciepło, w dniu, w którym zostały przygotowane. Niezjedzone danie zakrywamy folią do żywności oraz przechowujemy w lodówce przez maksymalnie 2-3 dni.
  • Jeśli nie przepadamy za cebulą, możemy ją pominąć. Niektórzy zamieniają ten składnik na czosnek lub szczypiorek
  • Gotowa potrawa świetnie smakuje polana kwaśną śmietaną. Najlepiej sprawdzi się ta o 12% lub 18% zawartości tłuszczu.
  • Zamiast szczypiorku możemy użyć natki pietruszki, koperku, a nawet rzeżuchy. Pamiętajmy, żeby wcześniej dokładnie je umyć i posiekać.
  • Placki z powodzeniem usmażymy na oleju słonecznikowym, rzepakowym, a nawet kokosowym. Niektórzy używają w tym celu również smalcu. Jednak należy zaznaczyć, że może on nadać naszym plackom charakterystycznego aromatu tłuszczu wieprzowego.
  • Osoby, które unikają glutenu, powinny zamienić mąkę pszenną na jaglaną, lnianą, a nawet owsianą. Świetnie sprawdzą się tutaj również specjalne mieszanki, które z pewnością znajdziemy w każdym supermarkecie.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Placki z kalafiora – z czym możemy je podać?

Placki z kalafiora to lekkie, proste danie, które przygotujemy w 20 minut. Zazwyczaj serwujemy je na obiad. Jednak równie dobrze sprawdzą się w roli lekkiej kolacji. Warto podać je z:

  • kwaśną śmietaną – rewelacyjnie komponuje się ze smażonymi plackami. Nada potrawie delikatnej, orzeźwiającej nuty,
  • sosem grzybowym – przygotujemy go na bazie maślaków, prawdziwków bądź pieczarek. Sprawi, że nasza potrawa będzie wyjątkowo sycąca,
  • łososiem – plasterek wędzonej ryby warto położyć na placku posmarowanym z wierzchu śmietaną. Całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem,
  • serem żółtym – wystarczy go zetrzeć na tarce o dużych oczkach i posypać nim gotowe danie,
  • sosem czosnkowym – to świetna alternatywa dla zwykłej śmietany. Wyczarujemy go z czosnku, jogurtu i majonezu.

Placki z kalafiora – inne warianty

Jeśli mamy ochotę urozmaicić nasze danie, wystarczy, że do surowego ciasta na placki dodamy:

  • cukinię – przed połączeniem z resztą składników, myjemy ją, osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach,
  • koperek – wystarczy go posiekać i wrzucić do masy na placki. Z powodzeniem zastąpimy go natką pietruszki,
  • mozzarellę – rewelacyjnie podkręci smak oraz aromat naszej potrawy. Przed dodaniem sera, ścieramy go na tarce,
  • ziemniaki – to dobre rozwiązanie dla wszystkich fanów placków ziemniaczanych. Starte warzywa łączymy z kalafiorem, mąkami, cebulą i jajkiem.

Placki z kalafiora w wersji wegańskiej

Te wyjątkowe placki fantastycznie smakują również w wersji wegańskiej. Z łatwością przygotujemy je na bazie kalafiora, niewielkiej ilości wody, mąki z ciecierzycy oraz płatków owsianych. Ponadto, jeśli chcemy, możemy wzbogacić je także o swoje ulubione przyprawy. Świetnie sprawdzi się tutaj tymianek, rozmaryn, a nawet kumin. Placki smażymy na oleju roślinnym z obu stron na złoty kolor. Na końcu posypujemy je posiekanym szczypiorkiem i dekorujemy roślinną śmietanką.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne