Tradycyjna szarlotka Joanny

Ocena:

4.51 (204)

  • 1 godz. 30 min.

Przepis na szarlotkę - tradycyjna szarlotka Joanny

Składniki:

  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 zółtka
  • 20 dag masła
  • 1 kg antonówek
  • 1/2 szklanki soku jabłkowego
  • kilka goździków
  • 2 łyżki cukru kryształu
  • torebka cukru waniliowego
  • 3 łyżki smazonej w cukrze skórki pomaranczowej
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 krople esencji migdałowej

Tradycyjna szarlotka joanny - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Przepis na szarlotkę - Tradycyjna szarlotka Joanny
  • Z 2 szklanek maki, szklanki cukru pudru, żółtek i masła zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy na 30–60 min do lodówki. Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na cząstki. Wkładamy do garnka z grubym dnem, zalewamy sokiem jabłkowym, dodajemy goździki i prażymy na małym ogniu, aż zaczną się rozpadać. Wsypujemy cukier kryształ i cukier waniliowy i mieszamy, aż się rozpuści.
  • Dodajemy skórkę pomarańczową i mieszamy. 2/3 ciasta rozwałkowujemy i formując boki, wylepiamy nim prostokątną blachę wyłożoną pergaminem. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy 15 min w temp. 200°C. W pozostałe ciasto wgniatamy resztę maki, rozwałkowujemy placek o wymiarach blachy. Na podpieczone ciasto wykładamy jabłka, przykrywamy rozwałkowanym plackiem.
  • Pieczemy jeszcze 30 min. Pozostały cukier puder ucieramy z sokiem cytrynowym i esencją migdałową na gęsty lukier, którym za pomocą pędzelka smarujemy przestudzony placek.
  • Szarlotka gotowa :) Nie ma nic lepszego niż tradycyjna szarlotka - niebo w gębie!
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne