Przepis na szarlotkę - tradycyjna szarlotka Joanny
Składniki:
2 i 1/2 szklanki mąki
1 i 1/2 szklanki cukru pudru
3 zółtka
20 dag masła
1 kg antonówek
1/2 szklanki soku jabłkowego
kilka goździków
2 łyżki cukru kryształu
torebka cukru waniliowego
3 łyżki smazonej w cukrze skórki pomaranczowej
łyżka soku z cytryny
2 krople esencji migdałowej
Tradycyjna szarlotka joanny - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Przepis na szarlotkę - Tradycyjna szarlotka Joanny
Z 2 szklanek maki, szklanki cukru pudru, żółtek i masła zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy na 30–60 min do lodówki. Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na cząstki. Wkładamy do garnka z grubym dnem, zalewamy sokiem jabłkowym, dodajemy goździki i prażymy na małym ogniu, aż zaczną się rozpadać. Wsypujemy cukier kryształ i cukier waniliowy i mieszamy, aż się rozpuści.
Dodajemy skórkę pomarańczową i mieszamy. 2/3 ciasta rozwałkowujemy i formując boki, wylepiamy nim prostokątną blachę wyłożoną pergaminem. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy 15 min w temp. 200°C. W pozostałe ciasto wgniatamy resztę maki, rozwałkowujemy placek o wymiarach blachy. Na podpieczone ciasto wykładamy jabłka, przykrywamy rozwałkowanym plackiem.
Pieczemy jeszcze 30 min. Pozostały cukier puder ucieramy z sokiem cytrynowym i esencją migdałową na gęsty lukier, którym za pomocą pędzelka smarujemy przestudzony placek.
Szarlotka gotowa :) Nie ma nic lepszego niż tradycyjna szarlotka - niebo w gębie!
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!