Placki z ciecierzycy

Ocena:

4.5 (200)

  • 60 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Te placki są pożywne i naprwdę smaczne.

Składniki:

  • jajka  2 szt.

  • kuskus  0.75 szklanki

  • skórka z cytryny  1.5 łyżeczki

  • olej  45 ml

  • ciecierzyca  0.5 szklanki

  • natka pietruszki  0.25 szklanki

  • sól  2 łyżeczki

  • czosnek  1 ząbek

Placki z ciecierzycy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Kuskus: posypujemy łyżeczką soli i zalewamy szklanką wrzącej wody. Przykrywamy i odstawiamy na 5 min, po czym rozdrabniamy widelcem.  

  • Krok 2:

    Masa na placki: czosnek grubo siekamy i wrzucamy do malaksera. Dodajemy natkę pietruszki, ugotowaną ciecierzycę i łyżeczkę soli. Miksujemy. Umieszczamy pastę w dużej misce, razem z kaszą kuskus, jajkami i skórką cytryny. Mieszamy wszystkie składniki.  

  • Krok 3:

    Formowanie placków: mieszaninę wciskamy do 1/4 miarki (obręczy, do ryżu lub ciastek). Wygładzamy wierzch i odwracamy miarkę, uwalniając masę na talerz. Czynność powtarzamy z pozostałym ciastek. Powstanie ok. 8 placuszków. Warto włożyć je do lodówki, żeby się dobrze związały.  

  • Krok 4:

    Smażenie: rozgrzewamy olej na dużej patelni, na średnim ogniu. Wkładamy placuszki. Lekko spłaszczamy je i dociskamy za pomocą szpatułki. Smażymy 5 min, aż się przyrumienią, przerzucamy na drugą stronę i czekamy kolejne 5 min, aż będą chrupiące i złociste. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Podajemy gorące. Zimne możemy wstawić na 10 min do piekarnika rozgrzanego do temp. 230°C. 

Porady

Zobacz też: Włoska sałatka z bobu, groszku i ciecierzycy

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne