Pizza na bakłażanie z mięsnym ragoût to sycące i dobrze doprawione danie. Spróbuj pizzy na bakłażanie z mięsnym ragoût na jesienną kolację.
Składniki:
2 bakłażany
pokrojone wzdłuż w plastry (ok. 2 cm grubości)
3 łyżki oliwy
sól
pieprz
cebula
obrana i posiekana
pół łyżeczki ziaren kminu rzymskiego
rozgniecionych w moździerzu
pół łyżeczki papryki w proszku
pół łyżeczki cynamonu w proszku
250 g mielonej wołowiny
2 łyżki koncentratu pomidorowego + 2 łyżki wody
wymieszane
100 g czerwonej soczewicy
250 ml bulionu warzywnego
10 g świeżego imbiru
startego
ząbek czosnku
drobno posiekany
pół łyżeczki ziaren kolendry
rozgniecionych w moździerzu
skórka otarta z 1 cytryny
łyżeczka curry w proszku
4 łyżki pasty tahini
2 łyżki soku z cytryny
pomidorki żółte
zielone i czerwone
pokrojone
pół łyżki ziaren czarnuszki
garść orzeszków piniowych
uprażonych
listki rukwi wodnej
Pizza na bakłażanie z mięsnym ragoût - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Bakłażany smarujemy oliwą
oprószamy solą i pieprzem. Blachę wykładamy pergaminem i układamy plastry bakłażana. Pieczemy przez 15–20 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 200°C. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i szklimy cebulę
dodajemy przyprawy i smażymy przez 6–8 min. Dodajemy mięso
pastę pomidorową i smażymy przez ok. 10 min. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Soczewicę gotujemy w bulionie przez 10–12 min
dodajemy imbir
czosnek
kolendrę
skórkę z cytryny oraz curry. Całość miksujemy. Dodajemy tahini i ponownie miksujemy. Doprawiamy solą
pieprzem oraz sokiem z cytryny.
Na upieczone plastry bakłażana wykładamy warstwę pasty z soczewicy
a na nią – warstwę mięsa. Na wierzchu układamy pomidorki
piniole
ziarenka czarnuszki oraz rukiew wodną. Podajemy.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2019.