Carolina Briceno

Keto pizza

Ocena:

0 (0)

  • 1 godz. 35 min.
  • dla 1 osoby
  • łatwy

Pizza keto w wersji niskowęglodanowej jest dozwolona na tej zyskującej popularność diecie. Podstawą jest tutaj kalafior, mąka kokosowa, którą można zastąpić migdałową i niezwykle zdrowe siemię lniane. Wierzch posypany jest parmezanem, pomidorkami koktajlowymi, rukolą i oliwkami, typu kalamata. Takie połączenie tworzy sycący i niezwykle aromatyczny posiłek. Gwarantujemy, że taka pizza keto zaspokoi Wasz apetyt.

Składniki:

  • pomidorki koktajlowe  150 g

  • oliwa z oliwek  35 ml

  • parmezan  100 g

  • czarne oliwki  50 g

  • rukola  50 g

  • oregano  5 g

  • bazylia  5 g

  • jajka  2 szt.

  • mąka kokosowa  25 g

  • siemię lniane  12 g

Keto pizza - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Krem na bazie roślin: jeśli robimy go sami - łączymy 140 g migdałów blanszowanych, wcześniej namoczonych przez 6-8 godzin, z 8 g drożdży, szczyptą soli i 60 ml wody, miksujemy w blenderze na gładką masę. W razie potrzeby dodajemy trochę więcej wody (do 40 ml), żeby uzyskać pożądaną konsystencję.

  • Krok 2:

    Pomidorki: rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza w trybie góra-dół lub 180 stopni Celsjusza z termoobiegiem. Na blasze do pieczenia rozkładamy pomidorki koktajlowe, skrapiamy je oliwą z oliwek (15 ml)i posypujemy szczyptą, dokładnie mieszamy i rozkładamy równo.  Pieczemy 20-25 minut, aż pomidory będą miękkie.

  • Krok 3:

    Ryż kalafiorowy: robimy go w międzyczasie. Zaczynamy od przygotowania ryżu w kuchence mikrofalowej przez 5 minut (lub delikatnie podgrzewając na patelni, regularnie mieszając), a następnie za pomocą gazy lub ściereczki do naczyń zawijamy ugotowany kalafior i gdy jest jeszcze ciepły (ale nie za gorący) odciskamy wodę jak najmocniej rękami. Odstawiamy na kilka minut, po czym w ten sam sposób odciskamy pozostałą wodę.

  • Krok 4:

    Spód do pizzy: rozgrzewamy patelnię na średnim ogniu, dodajemy oliwę z oliwek (15 ml), zioła i ugotowany kalafior - mieszamy przez 5 minut. Odstawiamy do przestudzenia. Jajka wbijamy do miski ze szczyptą soli, ubijamy. Dodajemy ugotowany ryż z kalafiora, mąkę kokosową, zmielone siemię lniane i odżywcze drożdże. Mieszamy do połączenia.

  • Krok 5:

    Pieczenie: na blaszce wyłożonej pergaminem formujemy spód pizzy w prostokąt (około 18x20 cm). Nie rozprowadzamy go zbyt cienko, ponieważ się rozerwie. Pieczemy przez 15-20 minut, aż spód będzie złoty i suchy w dotyku.

  • Krok 6:

    Pizza keto: wyjmujemy spód z piekarnika, dodajemy ser lub śmietanę, pieczone pomidorki koktajlowe i oliwki. Pieczemy przez 5-10 minut, aż krawędzie będą lekko złote, a dodatki będą gorące. Dodajemy rukolę, świeżo zmielony czarny pieprz i odrobinę dodatkowej oliwy z oliwek.

    Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com https://www.bbcgoodfood.com/recipes/keto-pizza

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne