Magazyn "Dobre Rady"
4.48 (148)
Pizza z makaronu - zapieczony makaron, mięsny farsz i pyszny sos pomidorowy. To gorące danie dla fanów włoskich smaków, oraz osób, które cenią sobie czas i kreatywne rozwiązania. Zobacz, jak zrobić pizzę z makaronu spaghetti.
mięso mielone wołowe 300 g
makaron spaghetti 200 g
parmezan 40 g
białka 3 szt.
pomidory w puszce 400 g
cebula 1 szt.
mięso 1 szt.
seler naciowy 1 szt.
bułka tarta 50 g
oregano 3 g
tymianek 3 g
bazylia 3 g
pieprz 3 g
sól 3 g
cukier 3 g
rukola 100 g
bazylia 3 gałązki
olej 20 ml
Makaron spaghetti przełam na pół, ugotuj w osolonej wodzie na półtwardo, odcedź. Makaron zmięknie w czasie pieczenia. Seler umyj w zimnej wodzie i pokrój w drobne plasterki. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
Na patelni na łyżce oleju podsmaż przygotowane warzywa. Dodaj mięso i smaż do czasu, aż straci krwisty kolor. Dołóż zioła i pomidory. Przypraw solą, pieprzem i odrobiną cukru. Duś około 15 minut. Przestudź.
Do makaronu dodaj chłodny sos, jajka, 3 łyżki bułki tartej oraz 30 g parmezanu, wymieszaj. Przełóż do formy natłuszczonej olejem i obsypanej bułką. Posyp resztą parmezanu.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wstaw makaronową pizzę i piecz około 45 minut. Udekoruj bazylią i rukolą.
Porady
- Pizza na spodzie z makaronu to szybkie i smaczne danie, które sprawdzi się zarówno jako danie główne, jak i przekąska.
- Do pizzy możesz użyć dowolnych dodatków. Najlepiej jednak sprawdza się połączenie mielonego mięsa z sosem pomidorowym, cebulą, pieczarkami i dużą ilością sera. Mięso mielone możesz wymienić na boczek lub salami.
- Do makaronowej pizzy możesz użyć spaghetti lub penne, wybierając taki makaron pamiętaj o tym, aby dodać trochę więcej sera, tak aby wszystkie składniki miały szanse się zlepić.
- Pizza z makaronu będzie bardziej wyrazista, jak użyjesz kilku rodzajów sera. Polecamy mieszankę: parmezanu, cheddara i mozzarelli.
Pizzę z makaronu możesz zrobić na dwa sposoby, upiec ja wypiekaniu, jak w przepisie powyżej, lub przygotować za pomocą patelni. Pizza pieczona w piekarniku zazwyczaj jest grubsza, a ta robiona na patelni cieńsza. Jak zrobić pizzę makaronową na patelni? Średnią cebulę i 2 ząbki czosnku zeszklij na łyżce oleju. Dodaj pomidory z puszki i duś do czasu, aż płyn się zredukuje. Dodaj sól, pieprz, paprykę w proszku, oregano, szczyptę cukru i dokładnie wymieszaj. W osolonej wodzie ugotuj 150 gramów spaghetti, odcedź. Do makaronu dodaj 2 jajka i dokładnie wymieszaj. Na patelnię wlej 2 łyżki oliwy, włóż makaron, następnie warstwę sosu pomidorowego, pokrojoną w kostkę szynkę (wystarczą 3-4 plasterki) oraz starty ser (najlepiej mieszankę 2 lub 3 ulubionych rodzajów). Wszystko smaż przez około 10 minut.