Pizza z makaronu

Ocena:

4.48 (148)

  • 60 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Pizza z makaronu - zapieczony makaron, mięsny farsz i pyszny sos pomidorowy. To gorące danie dla fanów włoskich smaków, oraz osób, które cenią sobie czas i kreatywne rozwiązania. Zobacz, jak zrobić pizzę z makaronu spaghetti. 

Składniki:

  • mięso mielone wołowe  300 g

  • makaron spaghetti  200 g

  • parmezan  40 g

  • białka  3 szt.

  • pomidory w puszce  400 g

  • cebula  1 szt.

  • mięso  1 szt.

  • seler naciowy  1 szt.

  • bułka tarta  50 g

  • oregano  3 g

  • tymianek  3 g

  • bazylia  3 g

  • pieprz  3 g

  • sól  3 g

  • cukier  3 g

  • rukola  100 g

  • bazylia  3 gałązki

  • olej  20 ml

Pizza z makaronu - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Makaron spaghetti przełam na pół, ugotuj w osolonej wodzie na półtwardo, odcedź. Makaron zmięknie w czasie pieczenia. Seler umyj w zimnej wodzie i pokrój w drobne plasterki. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.

  • Krok 2:

    Na patelni na łyżce oleju podsmaż przygotowane warzywa. Dodaj mięso i smaż do czasu, aż straci krwisty kolor. Dołóż zioła i pomidory. Przypraw solą, pieprzem i odrobiną cukru. Duś około 15 minut. Przestudź. 

  • Krok 3:

    Do makaronu dodaj chłodny sos, jajka, 3 łyżki bułki tartej oraz 30 g parmezanu, wymieszaj. Przełóż do formy natłuszczonej olejem i obsypanej bułką. Posyp resztą parmezanu.

  • Krok 4:

    Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wstaw makaronową pizzę i piecz około 45 minut. Udekoruj bazylią i rukolą.

Porady

  • Pizza na spodzie z makaronu to szybkie i smaczne danie, które sprawdzi się zarówno jako danie główne, jak i przekąska.  
  • Do pizzy możesz użyć dowolnych dodatków. Najlepiej jednak sprawdza się połączenie mielonego mięsa z sosem pomidorowym, cebulą, pieczarkami i dużą ilością sera. Mięso mielone możesz wymienić na boczek lub salami. 
  • Do makaronowej pizzy możesz użyć spaghetti lub penne, wybierając taki makaron pamiętaj o tym, aby dodać trochę więcej sera, tak aby wszystkie składniki miały szanse się zlepić. 
  • Pizza z makaronu będzie bardziej wyrazista, jak użyjesz kilku rodzajów sera. Polecamy mieszankę: parmezanu, cheddara i mozzarelli. 
     
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Pizza z makaronu z patelni


Pizzę z makaronu możesz zrobić na dwa sposoby, upiec ja wypiekaniu, jak w przepisie powyżej, lub przygotować za pomocą patelni. Pizza pieczona w piekarniku zazwyczaj jest grubsza, a ta robiona na patelni cieńsza. Jak zrobić pizzę makaronową na patelni? Średnią cebulę i 2 ząbki czosnku zeszklij na łyżce oleju. Dodaj pomidory z puszki i duś do czasu, aż płyn się zredukuje. Dodaj sól, pieprz, paprykę w proszku, oregano, szczyptę cukru i dokładnie wymieszaj. W osolonej wodzie ugotuj 150 gramów spaghetti, odcedź. Do makaronu dodaj 2 jajka i dokładnie wymieszaj. Na patelnię wlej 2 łyżki oliwy, włóż makaron, następnie warstwę sosu pomidorowego, pokrojoną w kostkę szynkę (wystarczą 3-4 plasterki) oraz starty ser (najlepiej mieszankę 2 lub 3 ulubionych rodzajów). Wszystko smaż przez około 10 minut. 
 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne