Domowa pizza z figami i serem kozim

Ocena:

4.52 (176)

  • 1 godz. 40 min.
  • dla 2 osób

Domowa pizza, ale nieco inaczej! Zamiast klasycznego pomidorowego, mamy tu sos z żółtych pomidorów, moreli i agrestu, a zamiast łagodnej mozzarelli – wyrazisty kozi ser.

Składniki:

  • na ciasto: 455 g mąki
  • 280 ml ciepłej wody
  • 15 g świeżych drożdży
  • łyżka soli
  • łyżka oliwy
  • na nadzienie: cebula
  • 4 żółte pomidory
  • 3 morele
  • 100 g agrestu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • łyżka octu jabłkowego
  • na wierzch: 4 figi
  • 200 g rolady z sera koziego
  • 4 łyżki ziaren słonecznika
  • sól
  • pieprz
  • miód

Domowa pizza z figami i serem kozim - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Robimy ciasto: przesiewamy mąkę
  • wlewamy wodę
  • wkruszamy drożdże i odstawiamy na 10 min
  • aby drożdże zaczęły „pracować”. Dodajemy sól
  • oliwę i wyrabiamy ciasto przez 10 min
  • aż będzie elastyczne i nieklejące. Przekładamy je do miski
  • przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godz.
  • Gdy ciasto podwoi objętość
  • ponownie je wyrabiamy
  • następnie dzielimy na dwie części
  • z każdej formujemy krążki o śr. ok. 30 cm.
  • Cebulę obieramy
  • kroimy w kostkę. Pomidory oraz morele myjemy
  • osuszamy i kroimy w kostkę.
  • Agrest myjemy
  • osuszamy
  • usuwamy szypułki
  • kroimy na mniejsze części.
  • Rozgrzewamy olej
  • wrzucamy cebulę i szklimy ją. Dodajemy pomidory
  • morele
  • agrest
  • mieszamy
  • podgrzewamy na wolnym ogniu
  • aż składniki się rozpadną
  • a sos zgęstnieje. Przyprawiamy do smaku cukrem
  • solą
  • octem i pieprzem.
  • Figi myjemy
  • osuszamy
  • tniemy w plasterki. Ser dzielimy na mniejsze kawałki.
  • Przygotowane placki smarujemy sosem
  • układamy plasterki fig oraz sera. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 220°C na 10–12 min.
  • Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni
  • posypujemy pizze
  • oprószamy świeżo mielonym pieprzem
  • polewamy miodem i natychmiast podajemy .
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 8/2017.

Porady

Zobacz tez: pizza z kurczakiem

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne