Pizza z polenty / fot. Stockfood
4.56 (142)
Pizza z polenty to ciekawa alternatywa dla klasycznych włoskich placków. Polenta z kaszki kukurydzianej jest zresztą w wielu włoskich regionach bardzo popularna. Przykładowo, na Bari zjemy ją w formie sprzedawanych w papierowych rożkach chipsów, usmażonych na głębokim tłuszczu. Nasza pizza z polenty jest zdrowszą wersją klasycznej pizzy. Na wierzch kładziemy ricottę, salami i świeże warzywa, takie jak szparagi. Jeśli szukaliście nowego pomysłu na pizzę, oto on!
bulion drobiowy 500 ml
mleko 250 ml
skrobia kukurydziana 1 szklanka
cukinia 2 szt.
parmezan 80 g
sok z cytryny 2 łyżki stołowe
oliwa z oliwek 1 łyżka stołowa
szparagi 1 pęczek
pomidorki cherry 250 g
ricotta 400 g
natka pietruszki 2 łyżki stołowe
estragon 1 łyżka stołowa
czosnek 1 ząbek
salami 60 g
sałata 1 szt.
kasza kukurydziana
Dwie blachy do pieczenia wykładamy pergaminem. Mleko wraz z bulionem doprowadzamy do wrzenia, na średnim ogniu. Cały czas mieszając, stopniowo dosypujemy skrobię kukurydzianą. Gotujemy przez 5 min, aż masa zgęstnieje. Dodajemy parmezan i mieszamy, aż się rozpuści. Masę kukurydzianą rozkładamy za pomocą łyżki wazowej na blasze do pieczenia, tworząc owale. Studzimy przez 15 min a następnie schładzamy przez 1 godz.
Cukinię wkładamy do miski, polewamy sokiem z cytryny oraz oliwą, mieszamy i odstawiamy. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°C. Szparagi i pomidory układamy na blasze obok polenty. Warzywa spryskujemy oliwą. Pieczemy 15–20 min (aż spody polenty ładnie się zarumienią).
Ricottę łączymy z natką pietruszki, estragonem oraz czosnkiem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Cukinię osączamy (zachowując płyn). Ricottę rozprowadzamy na polentowym spodzie. Na wierzchu układamy pomidorki, szparagi oraz cukinie. Skrapiamy sokiem pozostałym po osączeniu cukinii i dekorujemy natką pietruszki. Podajemy z ulubionymi sałatami.
Porady
W przepisie na pizzę z polenty wykorzystujemy:
- parmezan - starty
- cukinia - jedna zielona i jedna żółta, pokrojone w cienkie plasterki lub wstążki
- natkę pietruszki - posiekaną
- estragon - świeży, posiekany
- czosnek - posiekany
- salami - w plasterkach
- sałatę - można wybrać dowolną ulubioną lub mix sałat
Polenta znana jest w kuchni polskiej jako mamałyga. Możemy eksperymentować z jej konsystencją i przygotowywać polentę albo rzadszą, przypominającą puree ziemniaczane, albo gęstszą, krojoną na kawałki. W pierwszej wersji podajemy ją jako dodatek, na przykład do dań mięsnych. W wersji drugiej, najlepiej smakuje usmażona na patelni, podpieczona w piekarniku lub zgrillowana. Podajemy ją samą jako przekąskę, możemy dorzucić ją także do sałatki albo przygotować sos. Wspaniale będzie grała na przykład z sosem grzybowym. Warto zestawiać polentę z wyrazistymi smakami, ponieważ sama ma smak dość neutralny.
Rabat 30% przy zakupie min. 2 sztuk (z wyłączeniem kolekcji Pure Vibrance). Oferta dostępna w salonach stacjonarnych i na eolsen.pl. Szczegóły u Partnera.
Rabat -20% przy zakupach produktów za min. 99 zł. Rabat -25% przy zakupach za min. 299 zł. Rabat nalicza się po wpisaniu kodu promocyjnego: CLARINS2024. Rabat nie dotyczy produktów z linii Precious. Kod promocyjny działa do 25.04.2024 do godz. 7:00. Szczegóły na stronie www.
Rabat 25% na zakupy za minimum 499 zł w sklepie internetowym www.karcher.pl. Oferta dotyczy produktów nieprzecenionych z kategorii Home&Garden i nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie www.
Rabat do -40% na wszystkie buty i torebki z kodem: ZAKUPY. Oferta dostępna sklep.carinii.com.pl. Szczegóły na stronie.
Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 649 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 519,20 zł
Skorzystaj z kodu WIOSNA40 i otrzymaj 40% zniżki na produkty nieprzecenione, oznaczone tym kodem na eveline.pl/skorzystaj-z-promocji przy zakupach za min. 50 zł. Oferta ważna tylko na eveline.pl w dniach 18-24.04.2024. Kody rabatowe nie łączą się. Szczegóły na stronie.
Rabat do 40% na sprzęt, odzież i akcesoria sportowe dostępny w sklepie stacjonarnym i na Sportano.pl. Szczegóły w sklepie i na stronie.