Ramen z kurczakiem

Ocena:

3.25 (8)

  • 1 godz. 35 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Ramen z kurczakiem to niezwykle popularna japońska zupa, która podbiła kulinarny świat. Przygotowanie jej jest niezwykle proste, gdyż jest to po prostu esencjonalny rosół, makaron i odpowiednie dodatki. I to one nadają daniu wyjątkowego, niepowtarzalnego smaku i aromatu. Ramen z kurczakiem to idealna propozycja na pożywny, rozgrzewający posiłek dla całej rodziny. Polecamy nasz przepis na azjatycką zupę.

 

Składniki:

  • pałki z kurczaka  6 szt.

  • cebula  2 szt.

  • marchewka  1 szt.

  • pietruszka  1 szt.

  • por  0.5 szt.

  • trawa cytrynowa  1 szt.

  • czosnek  2 ząbki

  • anyż  2 szt.

  • płatki chili  3 g

  • sól  7 g

  • pieprz  5 g

  • makaron ramen  200 g

  • sos sojowy  50 ml

  • miso  30 g

  • grzyby shitake  30 g

  • kafir  5 szt.

  • filet z kurczaka  200 g

  • pieczarki  5 szt.

  • jajka kurze  2 szt.

  • olej  30 ml

  • kiełki  20 g

  • woda  1500 ml

Ramen z kurczakiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie składników: obieramy marchewkę, pietruszkę, cebulę, czosnek oraz por. Warzywa myjemy, kroimy na mniejsze kawałki. Z trawy cytrynowej zdejmujemy brzydkie liście i przy pomocy noża zgniatamy ją.

  • Krok 2:

    Bulion: skrzydełka zalewamy 1,5 l wody i zagotowujemy. Zdejmujemy szumowiny. Dorzucamy warzywa do garnka. Dokładamy pozostałe składniki na bulion: anyż, chili, grzyby shiitake, liście kaffiru, sos sojowy oraz pastę miso, a także trawę cytrynową. Całość gotujemy 1 godzinę. Przecedzamy. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem, zostawiając po szczypcie tych przypraw. 

  • Krok 3:

    Filet z kurczaka: mięso nacieramy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy kurczaka z obu stron na złoty kolor. Filet odstawiamy na 5 minut, a następnie kroimy w plastry.

  • Krok 4:

    Pieczarki: obieramy je, kroimy w cienkie plasterki i smażymy na patelni, na której przygotowywaliśmy kurczaka. Pieczarki powinny mieć intensywny brązowy kolor.

  • Krok 5:

    Jajka: gotujemy na półtwardo ok. 4,5 minuty. Studzimy lekko i obieramy, a następnie kroimy na pół. 

  • Krok 6:

    Makaron: przygotowujemy go wg instrukcji na opakowaniu.

  • Krok 7:

    Wykończenie ramenu z kurczaka: do misek wykładamy makaron, kurczaka, pieczarki, jajka. Wlewamy bulion. Ramen z kurczakiem posypujemy sezamem oraz ulubionymi kiełkami.

Porady

  • Przygotowanie zupy ramen wbrew powszechnej opinii nie jest drogie, a składniki są ogólnie dostępne, nie ma konieczności kupowania ich w specjalistycznym sklepie. 
  • Do dania możemy użyć różne azjatyckie makarony, np. ramen, udon, soba.
  • Dużą zaletą zupy jest swobodny wybór dodatków. Japoński rosół za każdym razem może mieć inne składniki, np. krewetki lub rybę. Do wersji wegetariańskiej czy wegańskiej pasuje: kapusta pak choi, glony wakame, rzepa, kalarepa, szczypiorek, kolendra itp. 
  • Bulion do ramenu możemy ugotować dzień wcześniej, a w dniu podania podgrzać i uzupełnić o dodatki.
  • Do ramenu możemy dodać obranego ze skóry i pokrojonego skrzydełka kurczaka, na których gotowaliśmy bulion. 
  • Zupę posypujemy ulubionymi kiełkami lub drobno pokrojonym szczypiorkiem. Możemy też dodać plasterki papryczki chili.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne