Fot. Artur Rogalski, styl. Ewa Gmitter-Rogalska
4.48 (179)
Wspaniałe chrupiące ciasto kryje znakomity, delikatny drobiowy farsz, urozmaicony warzywami i esencjonalnym sosem. Takie sycące danie jest nie tylko pełnym obiadowym posiłkiem, lecz może również stanowić atrakcję zimowego spotkania towarzyskiego.
pierś z kurczaka 40 dag
groszek zielony 20 dag
ciasto francuskie 2 plastry
szynka gotowana 20 dag
tymianek 1 szczypta
pieprz 3 szczypty
sól 2 szczypty
liść laurowy 1 szt.
mąka pszenna 70 g
masło 80 g
mleko 600 ml
kostka rosołowa 1 szt.
wino 125 ml
Porady
Mięsny pie przed pieczeniem najlepiej posmarować roztrzepanym jajkiem. Wierzch pięknie się zrumieni i będzie delikatnie chrupiący. Uważajmy, żeby nie piec naszej zapiekanki zbyt długo, ciasto stanie się wtedy suche i twarde, a przez to cała zapiekanka będzie po prostu niesmaczna.
Zamiast kurczaka możemy użyć wołowiny lub wieprzowiny. Pyszna będzie wieprzowina szarpana, jej przygotowanie wymaga jednak nieco więcej czasu. Z kolei wołowinę możemy zmielić i lekko podsmażyć przed zapieczeniem. Do sosu beszamelowego warto dodać wino, które wzbogaci jego smak. Wybierzmy wino białe i wytrawne.
Do mięsnego placka możemy dodawać różne warzywa w zależności od preferencji. Ciasto francuskie przyspiesza cały proces, ale jeśli mamy więcej czasu warto przygotować ciasto kruche.
Pikantne mięsne wypieki w cieście z wysokim brzegiem, grubym spodem, szczelnie zamknięte chrupiącym wierzchem, były znane na Wyspach Brytyjskich od średniowiecza. Zawierały różne rodzaje mięs w sosie i były raczej zapiekanką bez formy. Skorupa twardego ciasta była praktycznie niejadalna, gdyż miała grubość kilku cali, aby wytrzymać wiele godzin pieczenia i rozmiękania. Złośliwcy twierdzą, że tę skorupę podawano służbie, podczas gdy państwo raczyli się aromatyczną zawartością. W XIV w. wypieki tego typu zyskały nazwę „pye” lub „pie” (wym. paj) i do dzisiaj są dumą brytyjskiej kuchni. Dzięki finezji włoskich oraz francuskich kucharzy ciasto stało się jadalne i zróżnicowane. Misjonarze, pielgrzymi, odkrywcy, żołnierze i osadnicy rozpowszechnili
tę potrawę na całym świecie. My postanowiliśmy zaprezentować jej wersję z nadzieniem z delikatnego mięsa kurczaka.
Taki mięsny pie (paj), czyli po prostu placek z mięsem w środku jest doskonałym pomysłem na obiad. Możemy zabrać go ze sobą do pracy albo odgrzać resztki na kolację - odgrzewany smakuje jeszcze lepiej. Podamy go również na imprezie, ale zadbajmy wcześniej o pokrojenie. Do tego możemy zaserwować gęsty sos, w którym będziemy maczać kawałki placka lub sałatkę. Zrezygnujmy wtedy z sałatki z majonezem, postawmy na coś lżejszego, typu mix sałata z pomidorem.
Rabat do 40% na sprzęt, odzież i akcesoria sportowe dostępny w sklepie stacjonarnym i na Sportano.pl. Szczegóły w sklepie i na stronie.
Rabat 25% na całą ofertę MEFEMI w cenie regularnej. Promocje na stronie www nie łączą się. Szczegóły na stronie.
Rabat 20% na kolczyki oraz akcesoria przy zakupach za min. 299 zł. Rabat 20% na zegarki do 8 000 zł. Szczegóły w salonach i na wkruk.pl
Wprowadź kod na stronie www.topsecret.pl/ona lub pokaż go w jednym z ponad 100 sklepów stacjonarnych i skorzystaj z oferty. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Rabat do -30% na wybrane nowości z kolekcji Wiosna/Lato 2024 i wiele więcej! Oferta dostępna w sklepach stacjonarnych i na gomez.pl. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Produkt widoczny na zdjęciu nie jest objęty rabatami.
Odbierz rabat -20% na naszyjniki złote oraz -20% na bransoletki srebrne. Rabat nie łączy się z innymi. Oferta i szczegóły promocji dostępne w salonach stacjonarnych i na jubilerschubert.pl.