iStock
4.49 (170)
Pieczeń z indyka to pyszna potrawa, która sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i od święta. Choć przepis nie wymaga wielu składników i jest łatwy w przygotowaniu, to efekt końcowy zachwyci każdego. Takie danie daje też wiele możliwości, gdyż można je jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno - jako wędlinę na kanapki czy dodatek do sałatek. Zobaczcie, jak zrobić pierś z indyka, aby wyszła idealnie soczysta i wyrazista w smaku.
pierś z indyka 1.5 kg
olej 3 łyżki stołowe
musztarda 2 łyżeczki
sok z cytryny 2 łyżeczki
miód 2 łyżki stołowe
słodka papryka 1.5 łyżeczki
tymianek 1 łyżeczka
zioła prowansalskie 0.5 łyżeczki
sól 1 łyżeczka
pieprz 0.5 łyżeczki
Marynata: w misce mieszamy olej, miód, musztardę, sok z cytryny i wszystkie przyprawy.
Marynowanie: przygotowaną mieszanką dokładnie nacieramy pierś z indyka i odstawiamy ją do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
Pieczenie: piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Pierś z indyka układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy pokrywką i pieczemy przez 1 godzinę. Na ostatnie 20 minut zdejmujemy pokrywkę, aby pieczeń z indyka się zarumieniła.
Porady
- Pieczeń z indyka marynuje się co najmniej godzinę, ale aby miała maksymalnie głęboki smak, warto zostawić ją w lodówce nawet na całą dobę. Jeśli nie mamy aż tyle czasu, przygotujmy mięso wieczorem i zostawmy do marynowania na całą noc.
- Jeśli po marynowaniu, sporo marynaty spłynie z indyka do naczynia, nie należy jej wylewać. Resztki marynaty świetnie sprawdzą się do podlewania indyka podczas pieczenia.
- Tak przygotowana pierś z indyka pieczona może być od razu z ryżem lub ziemniakami. Do naczynia żaroodpornego z mięsem warto dorzucić także świeże lub mrożone warzywa. W ten sposób w godzinę przygotujemy cały obiad.
- Surowego indyka można też dodatkowo przed upieczeniem nafaszerować ulubionymi dodatkami. Szczególnie dobrze sprawdzą się tu suszone owoce, takie jak śliwki i morele.
- Pieczony filet z indyka możemy też zastąpić piersią z kurczaka. Sprawdzi się tu ta sama marynata, jednak czas pieczenia będzie w tym wypadku nieco krótszy.
- Tak przygotowana pierś z indyka musi być przechowywana w lodówce. Należy spożyć ją maksymalnie w ciągu 3-4 dni od upieczenia.
Pierś z indyka pieczona to jedno z najbardziej uniwersalnych dań, które smakuje każdemu i sprawdza się na wszystkie okazje. To znane i lubiane mięso doczekało się więc już mnóstwa wersji smakowych w przeróżnych marynatach. Czym je przyprawić, aby zachwycało smakiem i soczystością? Podstawową opcją jest pierś z indyka z czosnkiem, słodką i ostrą papryką oraz ziołami. Warto jednak eksperymentować z różnymi marynatami i przyprawami.
W wielu restauracjach, a coraz częściej również naszych domach, pojawia się też indyk w glazurze miodowej. Aby przygotować takie danie, musimy pokryć surowego indyka mieszanką miodu i sosu sojowego. Do tego zestawu można też opcjonalnie dodać imbir i sok z cytryny. Dzięki takiej słodko-słonej marynacie, mięso ma perfekcyjny smak, a do tego tworzy się na nim chrupiąca, rumiana skórka.
Nieco mniej popularnym, ale wartym wypróbowania sposobem, jest także indyk pieczony w łupinach cebuli. Obłożenie mięsa skórkami z cebuli sprawi, że nabierze ono nie tylko pięknego, ciemnego koloru, ale także wyjątkowego smaku i aromatu.
Sporo osób piecze też to mięso w marynacie z jogurtu naturalnego. Pierś z indyka pieczona w nabiale staje się wyjątkowo krucha i soczysta. Zamiast jogurtu, można też użyć kwaśnej śmietany lub maślanki, a uzyskamy ten sam efekt.
Wiele osób zastanawia się, ile piec udziec z indyka, a ile pierś? Otóż czas pieczenia nie zmienia się w zależności od tego, którą część indyka wybierzemy. Zarówno filet z piersi indyka, jak i udziec pieczemy przez 60 minut na każdy kilogram mięsa. Najlepiej robić to w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Musimy pamiętać, że pieczona pierś z indyka to bardzo delikatne mięso. Przez to, że nie zawiera dużo tłuszczu, wyjątkowo łatwo ją wysuszyć, dlatego musimy trzymać się przepisu, aby temu zapobiec. Jeśli będziemy piec ją nawet o kilka minut za długo, najprawdopodobniej będzie już przesuszona.
Pierś z indyka wychodzi wam sucha i wiórowata? Aby zawsze była idealnie soczysta, musicie trzymać się kilku ważnych zasad:
Pierś z indyka pieczona to bardzo uniwersalne danie, do którego pasują niemal wszystkie dodatki. Drób ma na tyle delikatny i nieprzytłaczający smak, że możemy podawać go zarówno z ziemniakami czy kaszą, jak i makaronem. Pysznym i zdrowym pomysłem na obiad będzie też indyk pieczony z warzywami.
Na bardziej wykwintny obiad sprawdzi się z kolei pierś z indyka w sosie śmietanowym, kurkowym czy koperkowym. Ci, którzy lubią bardziej nietypowe smaki, spodoba się z kolei indyk w sosie curry lub z salsą mango. Jeśli jednak szukacie ciekawszych opcji podania tego mięsa, możecie zaserwować go z pieczoną brzoskwinią. Pieczona pierś z indyka wspaniale wygląda i smakuje również podana na kremowym risotto.
30% rabatu na cały asortyment przy zakupach za min. 229zł. Rabat nakłada się w koszyku po wpisaniu kodu oferty i spełnieniu warunków oferty. Nie łączy się z innymi ofertami. Nie dotyczy produktów przecenionych, pomadek Almost Lipstick in Black Honey, miniproduktów, zestawów oraz nowości. Oferta dostępna w salonach firmowych i na clinique.com.pl. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Rabat 20% na cały asortyment marki Awesome Cosmetics. Oferta i szczegóły dostępne na awesomecosmetics.eu
Rabat do -40% na wszystkie buty i torebki z kodem: ZAKUPY. Oferta dostępna sklep.carinii.com.pl. Szczegóły na stronie.
Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 649 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 519,20 zł
Rabat na kolekcję SS24 Guess oraz Marciano by Guess, z wyłączeniem kolekcji kapsułowych i carryovers. Dostępny w sklepach stacjonarnych oraz online na www.guess.eu/pl. Nie dotyczy outletów.
Rabat do 40% na wszystkie produkty ze specjalnej zakładki www.pakamera.pl/szalenstwozakupow. Odkryj niepowtarzalne produkty polskich marek w wyjątkowych cenach i ciesz się zakupami. Rabat łączy się z innymi promocjami i kodami. Szczegóły na stronie.
Najniższa cena bransoletki ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 129 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 103 zł.
Pozostałe produkty widoczne na zdjęciu nie są objęte rabatami
Rabat -30% na całą ofertę kosmetyków marek Bielenda Professional i Supremelab, obowiązuje na www.bielenda.com. Szczegóły na stronie.