Pierożki przedzkolaka

Ocena:

4.47 (196)

  • 60 min.
  • dla 5 osób
Warto wypróbować ten przepis ..

Składniki:

  • ciasto:
  • 0,50dkg maki,
  • 0,50dkg twarogu,
  • 3 jaja,
  • 1 łyż proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 1/2 kostki margaryny,
  • farsz:
  • 0,80dkg pieczarek,
  • 1 cebula,
  • sól, pieprz, Vegeta

Pierożki przedzkolaka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ciasto:
  • z podanych składników zagnieść ciasto.
  • Farsz:
  • Pieczarki oczyścić, pokroić w kosteczkę. Cebule obrać, posiekać zeszklić na oliwie dodając pieczarki, doprawić dusić do całkowitego odparowania płynu,ostudzić.Jeśli wydaje się że farsz jeszcze po odparowaniu jest zbyt płynny odcisnąć pieczarki ręcznie.
  • Ciasto rozwałkowywać na 0,5 cm i wykrajać kółeczka na środek nakładać zimny farsz zlepiać jak pierożki. Smażyć w rondelku w głębokim tłuszczu. Podawać gorące z barszczykiem. Do farszu można dodawać inne składniki np. mięso, kapustę i grzybki itp wedle uznania Smacznego!!.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne