Pierogi z kurkami

Ocena:

4.46 (195)

  • 1 godz. 10 min.
  • dla 5 osób
  • łatwy

Pierogi z kurkami są aromatyczne, pełne smaku i pięknie prezentują się na stole. To doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Ich sekret to dobrze doprawione nadzienie i miękkie, rozpływające się w ustach ciasto. Warto podać je ze złocistą cebulką lub skwarkami. Zobaczcie, jak zrobić najlepszy farsz na pierogi z kurkami i rozpieśćcie podniebienia swoich gości.

Składniki:

  • mąka  400 g

  • woda  320 ml

  • kurki  500 g

  • masło  80 g

  • cebula  200 g

  • śmietanka  100 ml

  • koper  0.5 pęczka

  • sól  6 g

  • pieprz  3 g

  • boczek  100 g

Pierogi z kurkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ciasto: do dużej miski przesiewamy mąkę pszenną z solą. Stopniowo łączymy ją z gorącą wodą. Najlepiej robić to partiami – najpierw wlewamy 250 ml i mieszamy składniki widelcem lub drewnianą łyżką, a następnie dodajemy kolejne 70 ml. Przekładamy zawartość miski na stolnicę podsypaną mąką i energicznie wyrabiamy elastyczne ciasto na pierogi. Odkładamy je pod przykryciem, żeby odpoczęło. 

    Ciasto na pierogi
  • Krok 2:

    Farsz: kurki myjemy w zimnej wodzie, czyścimy, osuszamy i rozdrabniamy. Cebulę siekamy i podsmażamy na połowie przygotowanego masła. Boczek kroimy w małą kostkę i łączymy z zawartością patelni. Po kilku minutach dodajemy grzyby i wszystko razem smażymy, stopniowo dolewając śmietankę. Wrzucamy resztę masła. Kiedy farsz będzie już gęsty, doprawiamy go i dodajemy do niego posiekany koperek.  

     

    kurki
  • Krok 3:

    Pierogi z kurkami: ciasto pierogowe rozwałkowujemy na cienki placek i wykrawamy z niego kółka przy pomocy szklanki. Na każde z nich nakładamy łyżeczkę farszu. Składamy je na pół i sklejamy brzegi. Gotowe pierogi z kurkami gotujemy w osolonej wodzie przez około 3 minuty, aż wypłyną na wierzch. Wyjmujemy je łyżką cedzakową. 

    Pierogi ruskie - lepienie

Porady

  • Pierogi z kurkami podajemy na gorąco, najlepiej w towarzystwie usmażonej na złoto cebulki (na maśle lub smalcu) lub skwarek ze słoniny. Danie idzie w parze z różnymi świeżymi kompozycjami warzywnymi, na przykład surówką z białej kapusty, marchewki lub pora. Możemy także posypać pierogi podpieczoną bułką tartą lub parmezanem. Świetnie smakują skropione palonym masłem.    
  • Miłośnicy szlachetnej sztuki lepienia pierogów powinni zastanowić się nad kupnem specjalnej wykrawarki i maszynki do formownia ciasta w półksiężyce. Z takimi urządzeniami w mig przygotujemy większą porcję ulubionego dania. 
  • Pierogi z kurkami i boczkiem są smaczne i mają oryginalny aromat. W sezonie możemy zrobić ich więcej i je zamrozić. Pamiętajmy jednak, żeby najpierw dokładnie je wystudzić i rozłożyć na folii spożywczej w taki sposób, żeby krawędzie ciasta się nie stykały. 
  • Farsz do pierogów z kurek można wzbogacić posiekaną natką pietruszki. Inne popularne zioła i przyprawy, które dobrze komponują się z delikatnym makiem pieprznika jadalnego, to między innymi tymianek, rozmaryn, majeranek i słodka papryka.    
  • Kurek nie trzeba gotować przed smażeniem, zwłaszcza że będą się jeszcze dusić ze śmietanką. Blanszuje się je wtedy, kiedy są przeznaczone do mrożenia lub marynowania. 
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Pierogi z kurkami – przepisy na farsz 

Nasze wyśmienite pierogi z kurkami są niezwykle proste w przygotowaniu. Na pewno nie sprawią żadnego problemu ani wytrawnym kucharzom, ani amatorom, którzy dopiero zaczynają lepić je w domowym zaciszu. Farsz składa się z grzybów podsmażonych na maśle z cebulką. Warto dorzucić do niego nieco boczku, który wzmocni smak umami, a także świeżych ziół, ale można go przyrządzić na różne sposoby, z ulubionymi dodatkami. Warto wypróbować takie wersje tego sezonowego dania jak: 

  • pożywne pierogi z kurkami i kaszą – gryczaną prażoną lub jaglaną. Ten pierwszy składnik z powodzeniem wprowadzi nas w jesienny nastrój i sprawi, że farsz zyska lekko orzechowy aromat, świetnie komponujący się z leśnymi grzybami. Kasza jaglana jest delikatniejsza w smaku i lekkostrawna, a na dodatek zgrywa się kolorystycznie z kurkowym nadzieniem. 
  • pierogi z kurkami i serem – najlepiej sprawdzą się jego białe, miękkie, świeże odmiany, takie jak twaróg lub mascarpone. Jeśli chcemy wzmocnić smak farszu, użyjmy słonego sera feta. Prawdziwą gratką dla podniebienia są delikatne pierożki z kurkami i ricottą. Takie nadzienie świetnie komponuje się z gałką muszkatołową i listkami szałwii.  
  • pierogi z kurkami i ziemniakami – nie tylko oczarują nas świeżym, leśnym aromatem, ale także przypomną, dlaczego uwielbiamy klasyczne pierogi ruskie. Niewiele składników tworzy tak kremowe i sycące nadzienie, jak ugotowane i przeciśnięte przez praskę ziemniaki. Do wyrazistego farszu warto dodać wędzony twaróg. 
  • wigilijne pierogi z kurkami i kapustą – chociaż dodaliśmy im określenie odwołujące się do świąt Bożego Narodzenia, można je przyrządzać o dowolnej porze roku. Świetnie smakują ze świeżo zebranymi kurkami, ale da się też wykorzystać suszone lub mrożone grzyby. 

Inne dania z kurkami 

Kiedy długo oczekiwany sezon na pieprznik jadalny jest już za pasem, z rosnącą niecierpliwością przeglądamy liczne przepisy na dania z kurek. Są to tak uniwersalne i delikatne w smaku grzyby, że można je serwować w różnych postaciach na posiłek o każdej porze dnia, a także zamieniać na pyszne przetwory. Sprawdźcie kilka najlepszych pomysłów na to, co można zrobić z kurek na obiad, lunch i kolację, a nawet śniadanie: 

  • jajecznica z kurkami – genialny posiłek na dobry początek dnia. Grzyby podsmażone na maśle i doprawione świeżo zmielonym pieprzem wydzielają cudowny aromat, który obudzi nawet największe śpiochy.  
  • naleśniki z kurkami – ta oryginalna potrawa zawiera parmezan, który idealnie podkreśla smak grzybów i pomaga stworzyć pyszne, gęste nadzienie. Jest ciekawą alternatywą dla tradycyjnych dań z naleśników i propozycją na lunch do pracy. 
  • tartaletki z kurkami – miłośnicy kruchego ciasta z pewnością pokochają tę przystawkę. Łączy w sobie maślany spód i aromatyczny grzybowy farsz. Można serwować ją na przyjęciach, ale sprawdzi się też na drugie śniadanie lub kolację.  
  • zupa kurkowa – jest delikatna w smaku, a jednocześnie pożywna i treściwa. Ponieważ zawiera ziemniaki, ma wysoki indeks sytości i można z powodzeniem podawać ja na obiad. Oczaruje każdego miłośnika grzybów swoją prostotą i kremowym wykończeniem.

Jeśli dotknęła nas klęska urodzaju i nie jesteśmy w stanie przerobić wszystkich zebranych grzybów, warto je zamrozić lub włożyć do słoiczków i zakonserwować octową zalewą z przyprawami. Kurki marynowane można podawać w formie przystawki lub dodawać do obiadu, sosów i różnego rodzaju sałatek. Innym, mniej popularnym sposobem na przechowanie grzybów na zimę jest ich kiszenie. Kurki z solanki są delikatniejsze w smaku i są ciekawą alternatywą dla słodko-kwaśnej marynaty.  

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne