Pierogi z bananami

Ocena:

4.53 (208)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 4 osób

Pierogi trochę inaczej

Składniki:

  • 3 szklanki maki pszennej
  • 1/2 szklanki kaszy manny
  • 1/3 szklanki oleju
  • sól
  • ok 1 szklanki ciepłej wody
  • 2-3 banany
  • olej
  • maka do podsypywania

Pierogi z bananami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mąkę wymieszać z kaszą manna
  • lekko posolic. Dodać olej i cały czas wyrabiajac dodawać wodę. Powinnismy otrzymać elastyczne ciasto. Ciasto podzielic na 3 części i pokolei kazdą rozwałkowywać na stolnicy na grubosć 3-4 mm. Wykrawać szklanka krążki. Banany obrac i pokroic w plastry grubości +/-5mm. Na kazdy krążek ciasta kłaść plaster banana i sklejać pierogi (można pomóc sobie i brzegi sklejac widelcem). W dużym garnku zagotować posolona wodę
  • wlać do niej troche oleju (żeby pierogi sie nie sklejały) i gotowac porcjami przez 5 minut od chwili wypłyniecia. Podawać polane słodka śmietanka ubita z cukrem lub z innymi słodkimi dodatkami. Z tej porcji wyszło mi 30 pierogów.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne