Pierożki tiropitta z fetą

Ocena:

4.46 (164)

  • 30 min.
  • dla 4 osób

Przygotowanie: 30 minut Pieczenie: 30 minut Porcja: 440 kcal

Składniki:

  • Apetina Feta do sałatek (20 dag)
  • 4 łyżki świeżo startego parmezanu
  • 3 jajka
  • łyżka posiekanego koperku
  • łyżka posiekanej mięty
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz

Pierożki tiropitta z fetą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Fetę rozdrobnić, wymieszać z parmezanem, 2 jajkami, koperkiem, miętą i pieprzem. Z mąki, jogurtu i szczypty soli zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować je na cienki placek, szklanką wyciąć kółka o średnicy 8 cm.
  • Na środek każdego kółka łyżeczką nakładać niewielką porcję farszu, brzegi dokładnie zlepić, docisnąć widelcem. Pierożki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozmąconym jajkiem. Piec ok. 30 min w temp. 180°C, aż się zrumienią.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jeśli przepadasz za pieczonymi pierogami z fetą, to spróbuj jeszcze koniecznie greckich pierogów z serem feta oraz pierogów z kurkami i fetą. Fankom i fanom śródziemnomorskich smaków polecamy ponadto pierożki z suszonymi pomidorami i ricottą.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne