golasy_na_lisciu_kapuscianym

Golasy na liściu kapuścianym

Ocena:

4.5 (165)

  • 1 godz. 20 min.
  • dla 4 osób
Staropolskie danie z Lubelszczyzny.

Składniki:

  • 2 szkl kaszy jęczmiennej średniej
  • 1 l wody
  • 400 g białego sera
  • 1 ziemniak
  • łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • 1 jajko
  • liście kapusty

Golasy na liściu kapuścianym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ziemniaka obrać pokroić na kawałki i wrzucić do wrzątku. Ugotować w niewielkiej ilości wody i zmiąć nie odcedzając, dolac wody tyle by było litr , posolić i zagotować, wsypać kaszę i ugotować. Pozostawić pod przykryciem na ok pół godziny. Kaszę wyłożyć do miski i przestudzić. Wymieszać z serem, masłem i jajkiem, doprawic solą i pieprzem.
  • W piekarniku rozgrzać kamień do temp 220 st ułożyć na nim liście kapusty a na nich spore owalne pierożki z kaszy i sera. Upiec na rumiany kolor ok 30 - 40 min . Można jeszcze pozostawić w gorącym piekarniku aż do przestygnięcia.
  • Podawać z kefirem lub zsiadłym mlekiem.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne