Ewa Niepytalska

Brik – tunezyjski pieróg

Ocena:

0 (0)

  • 45 min.
  • dla 4 osób
  • średni

Brik to smażony, trójkątny pieróg z Tunezji wypełniony tuńczykiem i jajkiem. Słony farsz, często z dodatkiem ziemniaków i kaparów, otoczony jest cieniutkim, delikatnym ciastem strudlowym. Charakterystycznym elementem dania jest płynne żółtko, które smakowicie rozpływa się, kiedy wgryziemy się w pierożek. Każdy domowy kucharz ciekawy świata powinien przyrządzić tunezyjski brik. Przepis nie jest trudny, ale wymaga nieco finezji.

Składniki:

  • ciasto filo  4 szt.

  • tuńczyk w oleju  200 g

  • ziemniaki  150 g

  • jajka  4 szt.

  • natka pietruszki  0.5 pęczka

  • cebula  100 g

  • kapary  20 g

  • czosnek  5 g

  • sól  3 g

  • pieprz  2 g

  • olej  100 ml

  • cytryna  1 szt.

Brik – tunezyjski pieróg - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie składników: ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach przez około 20 minut, do miękkości. Studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Tuńczyka odsączamy z oleju. Cebulę obieramy i szatkujemy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Natkę pietruszki opłukujemy w zimnej wodzie i osuszamy, po czym drobno siekamy. Odkładamy odrobinę do dekoracji.  

  • Krok 2:

    Farsz na brik: łyżkę oleju rozgrzewamy na patelni. Podsmażamy na nim cebulę i czosnek do zeszklenia. Dodajemy tuńczyka, ziemniaki, kapary i natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i lekko studzimy.

  • Krok 3:

    Formowanie pierogów: kwadratowy kawałek filo lub oryginalnego tunezyjskiego ciasta malsouka układamy na płaskiej powierzchni. Na środku umieszczamy farsz. Tworzymy w nim wgłębienie za pomocą łyżki, na które wybijamy jajko. Delikatnie zawijamy ciasto, żeby powstał trójkątny pieróg. Sklejamy brzegi za pomocą niewielkiej ilości wody i dociskamy je palcami. 

  • Krok 4:

    Smażenie: na dużej patelni rozgrzewamy olej. Smażymy tunezyjskie pierożki do zarumienienia. Zajmie to około 2–3 minuty na każdą stronę. Przekładamy je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.  

  • Krok 5:

    Podanie: ciepły tunezyjski pieróg dekorujemy natką pietruszki i serwujemy z cząstką cytryny.

Porady

  • Oryginalne tunezyjskie ciasto na brik nazywa się malsouka i można je kupić w niektórych sklepach z produktami kuchni świata. Jest podobne do ciasta filo, które jest łatwiej dostępne, dlatego proponujemy wykorzystanie go na początek do przyrządzenia tunezyjskich pierożków. W Turcji i na Bałkanach znajdziemy je pod nazwą youfka, a w Maroku – warka. Dobrą alternatywą są też płaty chińskiego ciasta na spring rolls
  • Brik należy do szerokiej grupy przekąsek, które w Polsce nazwiemy pierożkami, a bardziej uniwersalnym, obcojęzycznym terminem jest turnover. Określa rodzaj słonej lub słodkiej przekąski, która powstaje poprzez wypełnienie dowolnego ciasta nadzieniem i złożenie go, najczęściej w kształt trójkąta lub półksiężyca. Może być usmażona lub upieczona. Do tej kategorii zaliczymy na przykład meksykańskie empanadas, indyjskie samosy, grecką spanakopitę i włoskie panzerotti.  
  • Jeśli nie przepadamy za tuńczykiem, możemy przygotować nadzienie mięsne, na przykład z mielonej wołowiny. Charakterystycznym składnikiem tego dania jest płynne żółtko, które apetycznie rozpływa się po przekrojeniu pieroga. Warto zachować ten element niezależnie od rodzaju farszu.  
  • Tunezyjski brik z tuńczykiem i jajkiem najlepiej podawać z harrisą. To popularna w Afryce Północnej pikantna pasta z chili i czosnku, najczęściej z dodatkiem kminu rzymskiego, kolendry, pomidorów i oliwy. Stanowi tradycyjny dodatek do różnych przekąsek, dań z kuskusu, mięs i zup.     
  • Jeśli chcemy ograniczyć ilość tłuszczu w daniu, możemy przyrządzić tunezyjskie pierożki w piekarniku. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy przez 20 minut w 180°C.  
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne