Knedle z czereśniami

Ocena:

4.51 (188)

  • 30 min.
  • dla 6 osób
Przygotowanie: 30 minut
Gotowanie: 15 minut
Porcja: 510 kcal
Składniki na 6 porcji

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 3/4 kg czereśni
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki masła
  • sól

Knedle z czereśniami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • ■ Ziemniaki obrać, opłukać, ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Przestudzić, zemleć (można też przepuścić przez praskę lub rozgnieść tłuczkiem).
  • ■ Do ziemniaków wbić jajka, wsypać ok. 1 i 1/2 szklanki mąki. Zagnieść gładkie ciasto, gdyby było zbyt rzadkie, podsypać jeszcze nieco mąki.
  • ■ Czereśnie umyć, wyjąć pestki. Z ciasta uformować wałeczki o średnicy ok. 5 cm. Nożem pociąć na plastry, formować placuszki. Na każdy kłaść dwie czereśnie, dokładnie zlepić.
  • ■ W dużym garnku zagotować wodę z odrobiną soli. Do wrzątku wkładać knedle i gotować 2 min od wypłynięcia. Odcedzić na sicie. Podawać polane bułką tartą, zrumienioną na maśle.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne