Ewa Niepytalska

Parkin – angielski piernik

Ocena:

0 (0)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Parkin to wilgotne, lepkie ciasto imbirowe przypominające tradycyjny piernik. Składnikami, których nie może zabraknąć w tym przepisie, są płatki owsiane i black treacle, czyli czarna melasa. Dzięki niej wypiek zyskuje głęboki kolor i lekko goryczkowy smak ciemnego karmelu. Długo zachowuje świeżość, można się nim cieszyć nawet przez 2 tygodnie. Sprawdźcie, jak zrobić parkin, czyli angielski piernik z Yorkshire.

Składniki:

  • mąka pszenna  170 g

  • jajka  2 szt.

  • mleko  30 ml

  • proszek do pieczenia  4 g

  • imbir  5 g

  • gałka muszkatołowa  2 g

  • przyprawa do piernika  3 g

  • sól  3 g

  • płatki owsiane  120 g

  • cukier muscovado  150 g

  • masło  150 g

  • syrop cukrowy  230 ml

  • melasa  75 g

Parkin – angielski piernik - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: foremkę o wymiarach 24x24 cm wykładamy pergaminem. Piekarnik nastawiamy na 150°C, tryb góra-dół. 

  • Krok 2:

    Płatki owsiane: wkładamy do malaksera. Miksujemy je tylko przez chwilę, najlepiej pulsacyjnie, żeby nie rozdrobnić ich na pył.  

  • Krok 3:

    Czarna melasa: umieszczamy ją wraz z masłem, syropem złocistym (golden syrup) i cukrem w rondelku. Podgrzewamy mieszankę, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Odstawiamy ją, żeby przestygła.    

  • Krok 4:

    Masa: mąkę przesiewamy do oddzielnej miski. Mieszamy ją z proszkiem do pieczenia, solą, płatkami owsianymi i przyprawami. Jajka roztrzepujemy z mlekiem za pomocą rózgi kuchennej. Łączymy wszystkie elementy ciasta, czyli suche składniki, masę jajeczną i syrop z masłem. 

  • Krok 5:

    Parkin: przelewamy ciasto do foremki. Pieczemy je przez 60 minut. Studzimy, po czym kroimy w kwadraciki.

Porady

  • Melasa i płatki owsiane to dwa najważniejsze składniki angielskiego ciasta piernikowego parkin. Przepis tradycyjny wymaga użycia black treacle, czyli gęstego, słodkiego, czarnego płynu będącego mieszanką melasy trzcinowej i syropu z cukru inwertowanego. Ma goryczkowy smak, nieco podobny do lukrecji. Można go kupić w specjalistycznych sklepach z produktami kuchni świata.  
  • Złocisty syrop (golden syrup) to kolejny produkt charakterystyczny dla kuchni brytyjskiej. Swoją nazwę zawdzięcza bursztynowej barwie. Ma gęstą konsystencję i lekko karmelowy aromat. Jest tradycyjnym składnikiem angielskich batoników owsianych flapjacks. Możemy go zrobić w domu z cukru, wody i soku z cytryny lub kupić w sklepie z ekologiczną żywnością. Dobrymi zamiennikami złotego syropu są miód i syrop klonowy lub kukurydziany.   
  • Barwa, jaką przyjmuje tradycyjny angielski piernik, zależy od zawartości kluczowych składników. Im więcej jest w nim melasy i brązowego cukru, tym ciemniejszy się staje i zyskuje intensywny, karmelowy aromat. 
  • Angielskie ciasto imbirowe możemy przyrządzić także w innych formach, na przykład w prostokątnej blaszce o wymiarach 20x30 cm, tortownicy o średnicy około 22 cm lub keksówce.  
  • Niektóre przepisy podpowiadają, żeby dodać do ciasta nieco brandy. Składnik ten dobrze komponuje się z bożonarodzeniowymi wypiekami pełnymi przypraw korzennych i suszonych owoców. Parkin może mieć też nadzienie owocowe – z jabłek lub agrestu.  
  • Piernik z Yorkshire (bo właśnie w północnej części Anglii powstał ten przepis) długo zachowuje swoją strukturę. Możemy go przechowywać w szczelnym pojemniku przez co najmniej 2 tygodnie. Jedzenie świeżo upieczonego ciasta jest nawet niewskazane, bo uważa się, że dopiero kiedy dojrzeje, zyskuje pełnię smaku i aromatu. 
  • Wypiekiem podobnym do tego, który przedstawiamy jako piernik angielski, jest tharf cake. Jest to duży, płaski, owsiany placek zapiekany na ruszcie, czasem ze śliwkami w środku. Pochodzi z tego samego regionu, a aromat nadają mu miód i brązowy cukier lub melasa oraz przyprawy korzenne. Jeśli zainteresowały Was wypieki angielskiego pochodzenia o tak dobrze znanym nam zapachu świąt, wypróbujcie ten wariant. Polecamy również zapoznanie się z innymi, słynnymi słodkościami, takimi jak szkockie bułeczki scones, babka pound cake i bakaliowe simnel cake.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne