Pierniczki w kształcie serca

Ocena:

4.58 (167)

  • 50 min.
  • łatwy

Korzenne, smakowite pierniczki świąteczne w kształcie serca to wyjątkowe słodkości, na które skuszą się mali i duzi domownicy. Najwięcej frajdy będzie z dekorowania pierniczków w gronie rodziny! Można je użyć jako pierniczki na choinkę.

Składniki:

  • miód  500 g

  • cukier  250 g

  • masło  160 g

  • sól  1 szczypta

  • skórka z cytryny  30 g

  • skórka pomarańczowa  30 g

  • cynamon  2 łyżeczki

  • goździki  0.5 łyżeczki

  • mąka  1 kg

  • proszek do pieczenia  2 łyżeczki

  • jajka  2 szt.

  • gorzka czekolada  200 g

Pierniczki w kształcie serca - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1: Miód, cukier i 130 g masła roztapiamy mieszając w rondelku, studzimy, dodajemy sól, skórkę z cytrynu z pomarańczy, cynamon i goździki. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski, dodajemy jajka i masę miodową zagniatamy ciasto rozwałkowujemy. iStock-maka-pszenna-min
  • Krok 2: Foremką w kształcie serca wycinamy ciasteczka. Na natłuszczoną blachę nakładamy serduszka i pieczemy 15 minut w temp. 220°C. Wyjmujemy i studzimy. Tabliczkę gorzkiej czekolady roztapiamy z 30 g masła i dekorujemy ciasteczka. Pierniczki w kształcie serca są gotowe do podania. miod-iStock-min

Porady

Zobacz też: ciasto piernikowe z buraków

Dla miłośników pieczenia i zajadania się słodkościami proponujemy kilka piernikowych akcesoriów. Zabawny minutnik w kształcie piernikowego ludzika będzie pilnował upływającego czasu, a pojemnik w kształcie Mikołaja lub szyszki przechowa upieczone ciasteczka. Dla osób lubiących kulinarne gadżety na co dzień polecamy ofiarować termofor w kształcie ludzika. Taki gadżet szybko rozgrzeje zmarznięte dłonie.

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne