Chateaubriand z sosem bearneńskim

Ocena:

4.49 (155)

  • 20 min.
  • dla 2 osób
  • średni

Chateaubriand z sosem bearneńskim to specjał z kuchni francuskiej. Zdecydowanie warto odtworzyć w domu przepis na chateaubriand z sosem berneńskim, szczególnie na specjalne okazje. To wykwintne danie z polędwicy sprawdzi się na przyjęciu z okazji chrzcin lub ślubu w domu, a także na romantyczną randkę z okazji rocznicy. Chateaubriand to specjał, którego nie powstydziłby się najlepszy szef kuchni!

Składniki:

  • białe wytrawne wino  30 ml

  • ocet winny  15 ml

  • szalotka  1 szt.

  • estragon  0.5 łyżeczki

  • pieprz biały  0.5 łyżeczki

  • żółtko  2 szt.

  • masło  115 g

  • sól  5 g

  • czosnek  6 ząbki

  • pieprz kajeński (mielony)  1 szczypta

  • sok z cytryny  0.5 łyżeczki

  • polędwica wołowa  500 g

  • oliwa z oliwek  4 łyżki stołowe

  • tymianek  4 gałązki

Chateaubriand z sosem bearneńskim - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Sos:; wino z octem podgrzewamy z posiekaną szalotką, estragonem i rozgniecionymi ziarnami białego pieprzu. Odparowujemy na małym ogniu do 2/3 objętości. Przecieramy przez sito, wlewamy do garnka ustawionego na naczyniu z wrzątkiem. Dodajemy żółtka i szczyptę soli. Ubijamy, aż sos zgęstnieje. Nie doprowadzając do wrzenia, podgrzewamy. Dodajemy delikatnie podgrzane masło (100 g) i nadal ubijamy. Przyprawiamy czosnkiem (2 ząbki), solą, pieprzem cayenne i sokiem z cytryny.

    Sos berneński
  • Krok 2:

    Mięso: ustawiamy piekarnik na temp. 180°C. Polędwicę przecinamy na 2 grube befsztyki. Lekko rozgniatamy pięścią i smarujemy oliwą. Oprószamy solą i pieprzem. Wlewamy resztę oliwy na patelnię i obsmażamy po półtorej minuty  z każdej strony. Wkładamy masło (15 g czyli 1 dużą łyżkę), gałązki tymianku i nieobrane 4 ząbki czosnku. Smażymy jeszcze pół minuty. Befsztyki wraz z wytworzonym sosem wkładamy na 6 min do piekarnika. Po 2 min polewamy je sosem, przewracamy i sprawdzamy, czy mięso ma odpowiedni stopień wysmażenia. Wyjmujemy mięso z pieca i pozostawiamy na 3–4 minuty, aby odpoczęło i po to by temperatura przeszła przez całe mięso odpwiednio równo (najlepiej zawinąć je w folię aluminiową). Dzięki temu również niepotrzebny płyn i krew zostaną w folii, a nie na talerzu. Podajemy z ziemniakami i sosem bearneńskim.

    Mięso

Porady

  • Sos  berneński nie nadaje się do przechowywania. Musi być zjedzony do półtorej godziny od przygotowania i przez ten czas należy go trzymać w ciepłym miejscu.
  • Jeżeli przygotowujemy Chateaubriand dla więcej niż jednej osoby warto związać mięso, aby było równomiernie upieczone. Bardzo pomocna może okazać się sonda kuchenna, która wyłączy piekarnik gdy mięso w środku uzyska odpowiednią temperaturę. W tym przypadku dla średnio-krwistej polędwicy preferowana temperatura to 43 stopnie.
  • Aby mięso było soczyste należy je na początku delikatnie obsmażyć z każdej strony, po to by jego pory się zamknęły i soki nie wydostawały się na zewnątrz podczas pieczenia.
  • Gdyby sos berneński podczas przygotowania zrobił się zbyt gęsty można dolać trochę przegotowanej zimnej wody.
  • Polędwica to bardzo delikatne mięso i dlatego przed obróbką termiczną należy starannie pozbyć się każdej błonki, która się na niej znajduje.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Chateaubriand - przepis

Chateaubriand to po prostu odpowiednio przygotowany filet z głowy polędwicy. Nazwa tego dania pochodzi od francuskiego arystokraty François-René de Chateaubriand. Jest to niesamowite danie, które może być podawane z pieczywem, ziemniakami lub z samym sosem. Sos w tym przypadku jest równie ważny co mięso, ponieważ idealnie do niego pasuje i smakowo współgra.

Danie w wykonaniu nie jest najtrudniejsze, natomiast wymaga dużo precyzji i kluczową rolę w odpowiednim przygotowaniu go odgrywają szczegóły. Między innymi temperatura wewnątrz mięsa oraz temperatura masła używanego do sosu. Jest to potrawa, która świetnie sprawdzi się na romantyczną kolację przy świecach i czerwonym winie, jak i uroczysty obiad dla bliskich.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne