Oczyszczone truskawki drobno kroimy, 1/3 odkładamy, resztę mieszamy w rondelku z 2 łyżkami cukru i podgrzewamy do zagotowania, gotujemy przez 5 min. skrobię roztrzepujemy z 3 łyżkami wody. Rondelek z pulpą zdejmujemy z ognia, mieszamy ze skrobią, studzimy. Chałkę kruszymy. Migdały prażymy na złoto na suchej patelni. Na patelni topimy masło, wsypujemy pieczywo, rumienimy. dosypujemy 10 dag cukru, chwilę podsmażamy, studzimy. Zimną kremówkę ubijamy na sztywno z łyżką cukru pudru. Pulpę truskawkową z rondelka mieszamy z odłożonymi truskawkami, 1/3 wykładamy do wysokiej, przezroczystej salaterki, posypujemy połową chałki, dajemy 1/3 masy truskawkowej, resztę chałki i resztę masy truskawkowej, na wierzch wykładamy kremówkę, płatki migdałowe i troszkę chałki, oprószamy cukrem pudrem. Natychmiast podajemy, póki chałka jest chrupiąca.