Udziec jagnięcy

Ocena:

4.29 (239)

  • 4 godz. 0 min.
  • dla 6 osób
  • średni

Udziec jagnięcy to pyszne, wykwintne, a zarazem proste w przygotowaniu danie, które świetnie sprawdzi się na świąteczny obiad w gronie rodzinnym. Jagnięcina niezbyt często gości na naszych stołach – jest to stosunkowo drogie mięso, które jest słodkie i soczyste w smaku. Co ważne, jagnięcina lubi bardzo proste dodatki, dlatego też proponujemy jagnięcinę pieczoną z warzywami – z glazurowaną marchewką i farszem ze szpinakiem. Szczególnie ważną rolę w przygotowaniu tego mięsa odgrywa marynata. Jagnięcinę warto wcześniej obtoczyć w przyprawach i pozostawić na całą noc. Poniżej podpowiadamy, jak upiec udziec jagnięcy z kością! 

Składniki:

  • jagnięcina  2 kg

  • ricotta  100 g

  • oliwa z oliwek  150 ml

  • masło  160 g

  • bulion warzywny  400 ml

  • marchewka  400 g

  • czosnek  2 ząbki

  • szpinak  150 g

  • miód  20 g

  • skórka z cytryny  1 szt.

  • tymianek  3 gałązki

  • rozmaryn  2 gałązki

  • sól  15 g

  • pieprz  10 g

Udziec jagnięcy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przepis na udziec jagnięcy zaczynamy od przygotowania farszu. Najpierw na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, a następnie podsmażamy na niej pokrojony w płatki czosnek. Po chwili dodajemy posiekany tymianek oraz szpinak i smażymy aż zmniejszą swoją objętość. Dalej dodajemy skórkę z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem i pozostawiamy do ostudzenia. Potem mieszamy z ricottą, a udziec jagnięcy przekrawamy na płat, nakładamy farsz szpinakowy i równomiernie rozsmarowujemy się. Na koniec mięso zwijamy w roladę i obwiązujemy sznurkiem (nicią kulinarną). Pod sznurek wkładamy gałązki rozmarynu. Piekarnik rozgrzewamy do 240°C. 

    szpinak
  • Krok 2:

    W kolejnym krokiem w przygotowaniu udźca jagnięcego z warzywami kroimy cebulę, marchewkę i selera na drobne kawałki, a dwa ząbki czosnku ubieramy. Wszystkie warzywa układamy na blasze, dodajemy gałązki tymianku i skrapiamy oliwą z oliwek. Dalej mięso nacieramy solą, pieprzem i roztopionym wcześniej masłem, i układamy na warzywach. W piekarniku rozgrzanym do 240°C zmniejszamy temperaturę do 200°C i pieczemy całość przez 45 minut. W międzyczasie obieramy marchewki i blanszujemy na patelni przez 5 minut. Udziec jagnięcy wyjmujemy z piekarnika, a warzywa z sosem z pieczenia przekładamy do garnka. 

    jagnięcina
  • Krok 3:

    Udziec jagnięcy wkładamy na blachę, dodajemy marchewki, posypujemy igiełkami rozmarynu. Oprószamy solą morską, skrapiamy resztą oliwy, marchewki dodatkowo miodem. Pieczemy, aż mięso będzie miękkie. Warzywa w rondlu miksujemy, wlewamy gorący bulion, gotujemy ok. 10 minut, aż sos zgęstnieje. Przecieramy przez sito, podajemy do pieczeni z marchewką. 

    sos

Porady

  • Jeśli chcemy, by nasze mięso było bardziej soczyste i aromatyczne, możemy je wcześniej zamarynować (najlepiej przez całą noc). Najlepsza marynata do jagnięciny składa się z oliwy z oliwek, soku z cytryny, czosnku, oregano, rozmarynu i opcjonalnie mięty. 
  • Jagnięcina jest mięsem soczystym i kruchym – niezwykle trudno ją przesuszyć. Jeśli jednak obawiamy się, że nasze mięso będzie zbyt suche, to możemy przygotować udziec jagnięcy pieczony w rękawie. Należy piec go w temperaturze 180 stopni przez ok. 100-110 minut (w zależności od wielkości mięsa).
  • Przy dobieraniu dodatków do jagnięciny warto pamiętać, że jest to mięso, które lubi prostotę z racji na swój wyrazisty i charakterystyczny smak. Można serwować ją z musem jabłkowym, żurawiną, ziemniaczanym purée. Dobrze sprawdza się także jagnięcina z warzywami – z marchewką, pomidorami, ogórkiem czy nawet szpinakiem. 
  • Udziec jagnięcy możemy przygotować na dwa sposoby – z kością lub bez kości. Jeśli chcemy przyrządzić pieczone mięso, to zdecydowanie powinniśmy postawić na wariant z kością, ponieważ dzięki temu mięso będzie bardziej soczyste. 
     

 

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jagnięcina pieczona – jak ją przygotować? 

Jeszcze kilka wieków temu jagnięcina była w czołówce najchętniej jadanych mięs w Polsce. Wiele tradycyjnych, staropolskich dań bazuje właśnie na jagnięcinie. Dzisiaj już nie jest tak popularna, a w naszych domach gości najczęściej tylko od święta. Jest to spowodowane kilkoma czynnikami. Warto podkreślić, że jagnięcina nie jest na każdą kieszeń – nie jest to najtańsze mięso, musimy za nie zapłacić kilkukrotnie więcej niż za drób czy wieprzowinę. Jest nawet droższa od wołowiny. Ponadto przygotowanie jagnięciny wielu z nas wydaje się bardzo trudnym wyzwaniem kulinarnym – jednakże jest wprost przeciwnie, mięso to jest dość łatwe w przygotowaniu, jednak wymaga wiedzy, chociażby na temat przypraw, które dobrze się z nim komponują. 

Mięso jagnięce jest kruche, delikatne i soczyste w środku, ma ono lekko słodkawy posmak, który jedni kochają, a drudzy nienawidzą. Pozyskuje się je z młodej owcy lub barana. Jagnięcina jest bardzo popularna na południu Europy (m.in. w Grecji), w krajach muzułmańskich, a także na Kaukazie. Jest ona dość chudym i niskokalorycznym mięsem o licznych walorach odżywczych i prozdrowotnych. Rekomendowana jest ona szczególnie małym dzieciom przy rozszerzaniu ich diety o produkty stałe. 

Przy zakupie jagnięciny warto zwrócić uwagę na kilka podstawowych elementów, w tym m.in. jej kolor. Powinna mieć ona jasnoczerwoną barwę z różowymi odcieniami. Warstwa tłuszczu jagnięciny jest biaława, a w niektórych miejscach nawet przezroczysta. Jeśli chcemy mieć pewność, że kupujemy dobrej jakości jagnięcinę, to najlepiej udać się do lokalnych lub przydomowych hodowli. 

Jagnięcina jest mięsem, które ze względu na stosunkowo niewielką zawartość tłuszczu, doskonale sprawdza się do pieczenia, grillowania, a także do gulaszu. Wśród polecanych części jagnięciny można wskazać m.in. na udziec jagnięcy, który sprzedawany jest razem z kością i w tej formie najlepiej nadaje się do pieczenia. Oprócz tego w sklepach dostępny jest również comber jagnięcy, który świetnie sprawdzi się na steki. Z kolei jeśli chcemy przygotować burgery z jagnięciny, to powinniśmy wykorzystać łopatkę lub antrykot, który świetnie sprawdzi się również do gulaszu. 

Jak już pisaliśmy wyżej jagnięcina jest mięsem bardzo delikatnym, dlatego też należy zachować szczególną ostrożność przy jej doprawianiu. Wystarczą podstawowe przyprawy takie jak: sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, mięta, oregano, czosnek, natka pietruszki. Można też dodać odrobinę soku z cytryny, oliwy z oliwek, a także jogurt naturalny. 

To może Cię zainteresować

18-24 KWIETNIA
szaleństwo zakupów
Rabat 25% na zakupy za min. 499 zł
Rabat 25% na zakupy za min. 499 zł
Rabat 25% na zakupy za minimum... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO25
Zobacz
+
Rabat 25% na zakupy za min. 499 zł
Online

Rabat 25% na zakupy za minimum 499 zł w sklepie internetowym www.karcher.pl. Oferta dotyczy produktów nieprzecenionych z kategorii Home&Garden i nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO25
Zobacz
-20% na wybrane produkty
-20% na wybrane produkty
Rabat 20% na kolczyki oraz akc... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO24
Zobacz
+
-20% na wybrane produkty
Online
Stacjonarnie

Rabat 20% na kolczyki oraz akcesoria przy zakupach za min. 299 zł. Rabat 20% na zegarki do 8 000 zł. Szczegóły w salonach i na wkruk.pl

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO24
Zobacz
Dodatkowe -20% na cały asortyment
Dodatkowe -20% na cały asortyment
Moda ORSAY oferuje każdej kobi... więcej»
Kod rabatowy:WIOSNA
Zobacz
+
Dodatkowe -20% na cały asortyment
Online
Stacjonarnie

Moda ORSAY oferuje każdej kobiecie możliwość poczucia się sobą niezależnie od sytuacji, nastroju czy rozmiaru ubrania. Skorzystaj z dodatkowej 20% zniżki na wszystko w sklepach stacjonarnych i na orsay.pl. Zniżka nie dotyczy bonów podarunkowych. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:WIOSNA
Zobacz
Wybrane marki nawet do -40%
Wybrane marki nawet do -40%
Twoje ulubione produkty w wyją... więcej»
Zobacz
+
Wybrane marki nawet do -40%
Online

Twoje ulubione produkty w wyjątkowych cenach. Rabat do -40% na wybrany asortyment dostępny na cocolita.pl. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Zobacz
25% przy zakupach za min. 199,99 zł
25% przy zakupach za min. 199,99 zł
Wprowadź kod online lub pokaż... więcej»
Kod rabatowy:GPSZ25
Zobacz
+
25% przy zakupach za min. 199,99 zł
Online
Stacjonarnie

Wprowadź kod online lub pokaż go w jednym z ponad 230 sklepów stacjonarnych i skorzystaj z oferty. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:GPSZ25
Zobacz
20% rabatu na jeden produkt*
20% rabatu na jeden produkt*
Rabat 20 % na jeden nieprzecen... więcej»
Kod rabatowy:20zakupy
Zobacz
+
20% rabatu na jeden produkt*
Online
Stacjonarnie

Rabat 20 % na jeden nieprzeceniony artykuł dostępny w sklepach stacjonarnych i na VANGRAAF.COM. Z rabatu można skorzystać tylko jeden raz i nie można go łączyć z innymi promocjami. Wypłata w gotówce, zakup karty podarunkowej lub zwrot za dotychczas zakupione artykuły są wykluczone. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:20zakupy
Zobacz
REKLAMA

Materiały promocyjne