Łopatka wieprzowa à la Wellington

Ocena:

4.49 (146)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 6 osób
  • średni

Łopatka wieprzowa à la Wellington to wariacja na temat klasycznego, angielskiego dania. W oryginalnym przepisie wykorzystuje się wołowinę. Aby mięso było soczyste należy je wcześniej obsmażyć, aby zamknąć mięsne "soki". Łopatka wieprzowa à la Wellington to danie, które można podać podczas świętowania wyjątkowych okazji. 

Składniki:

  • łopatka  1 kg

  • sól  1 szczypta

  • pieprz  1 szczypta

  • olej  3 łyżki stołowe

  • musztarda  1 łyżka stołowa

  • podgrzybki  400 g

  • cebula  1 szt.

  • pasztet do smarowania  250 g

  • natka pietruszki  1 łyżka stołowa

  • ciasto francuskie  1 szt.

  • żółtko  1 szt.

Łopatka wieprzowa à la wellington - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1: Łopatkę oczyszczamy z błon, oprószamy solą i pieprzem i obsmażamy ze
    wszystkich stron na mocno rozgrzanym oleju. Gorące mięso smarujemy musztardą
    i odstawiamy. Wybrane grzyby (lub ich mieszankę w mniej więcej równych proporcjach) siekamy razem z cebulą, wrzucamy na tłuszcz ze smażenia i dusimy,
    aż całkiem odparuje woda.
    musztarda-fot.iStock-min
  • Krok 2: Przyprawiamy solą i pieprzem. Przestudzoną masę grzybową mieszamy z pasztetem i posiekaną natką. Rozkładamy ciasto francuskie, smarujemy masą (zostawiamy wolne brzegi). Na środek ciasta kładziemy łopatkę, otulamy i sklejamy dokładnie. ciasto-francuskie-fot. iStock-min
  • Krok 3: Zawijamy w folię i wstawiamy na 30 min do lodówki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy dokładnie rozmąconym żółtkiem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 220°C, po 10 min obniżamy temp. do 180°C i dopiekamy przez mniej więcej 1 godz. (mięso powinno mieć w środku ok. 75°C). zoltko-fot.iStock-min

Porady

Łopatka wieprzowa à la Wellington zawiera: 

  • 400 g mrożonych podgrzybków, borowików lub świeżych grzybów portobello
  • 250 g dobrego pasztetu wieprzowego (do smarowania)
  • posiekanej natki pietruszki
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Musztarda sprawia, że mięso jest jędrne i soczyste. To dzięki zawartości octu, który rozluźnia struktury białka w mięsie. Łopatka wieprzowa à la Wellington nabierze wyjątkowości, gdy użyjemy smakowej musztardy. Na przykład musztardy miodowej, chrzanowej lub typu diżońskiego. Wybór zależy, od końcowego efektu jaki chcemy osiągnąć. Inny pomysł na mięso wieprzowe? Sprawdź przepis na gulasz wieprzowy, który zawsze się udaje.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne