Pleśniak z borówkami

Ocena:

4.45 (198)

  • 60 min.
Sezon na leśne jagody w pełni, a więc zapraszam na kruchy pleśniak z borówkami z lekką bezową pianką

Składniki:

  • Ciasto:
  • - 1 kostka margaryny
  • - 1 szklanki cukru
  • - 5 żółtek
  • - 1 opakowanie cukru waniliowego
  • - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • - 3 szklanki mąki krupczatki
  • Nadzienie:
  • - 2,5 l borówek
  • - 5 białek
  • - 1 opakowanie kisielu owocowego
  • - 1 szklanka cukru

Pleśniak z borówkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Miękką margarynę utrzeć na puszystą masę z cukrem. Dodać pięć żółtek i cukier waniliowy. Dalej ucierać. Dodać 2 łyżeczki proszku do pieczenia wymieszane z mąką. Ciasto wyrobić ręką, podzielić na 3 równej wielkości kule, wstawić do lodówki na ½ h. Dwie kule ciasta rozłożyć na blachę (pozakłuwać widelcem), nałożyć owoce. Ubić pianę z 5 białek i szklanki cukru, a na koniec dodać do niej jeden kisiel owocowy. Pianę rozłożyć na owoce. Na pianę wyłożyć posypkę z trzeciej kuli ciasta – krusząc ciasto w dłoniach. Piec około 45 - 50 minut w temp. 200 ۫C. Znakiem, że ciasto będzie gotowe, jest zarumieniona, jasnobrązowa posypka. Można podawać z ubitą śmietaną.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne