Pesto z brokułów

Ocena:

4.41 (148)

  • 10 min.
  • dla 5 osób

Pesto można przygotować z wielu składników - my postawiliśmy na brokuły i bazylię

Składniki:

  • 2 szklanki różyczek brokuła
  • 5 dag orzeszków piniowych
  • 2 ząbki czosnku
  • doniczka bazylii (obrywamy tylko listki)
  • 5 dag startego parmezanu lub podobnego sera
  • oliwa
  • sól, pieprz, mielona papryka

Pesto z brokułów - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Brokuły gotujemy ok. 5 min w lekko osolonej wodzie, odławiamy do miski wypełnionej wodą z lodem (aby zachowały kolor i jędrność), osączamy. Pinie prażymy na suchej patelni. Wszystkie składniki – prócz oliwy i przypraw – miksujemy na gładką pastę, po czy mieszając, dolewamy cienkim strumieniem tyle oliwy, aby uzyskać pożądaną konsystencję, i przyprawiamy do smaku.
  • Pesto wystarczy wymieszać ze świeżo ugotowanym al dente makaronem (najlepiej orecchiette albo tagliatelle), posypać serem, ziołami i pieprzem, aby w 10 min mieć obiad. Pesto nadaje się też do zup, zapiekanek, kanapek, naleśników, gnocchi itd.
  • Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 3/2017

Porady

Zobacz też: Spaghetti z pesto i cukinią

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne