Maria Panzer
0 (0)
Ciasto pszczółka jest doskonałym pomysłem dla rodziców chcących zorganizować swoim dzieciom niezapomniane urodziny lub przyjęcie w ogrodzie. Kolorowe pszczółki spoglądające z talerzyka sprawiają wrażenie uciekinierek z bajkowej krainy. Wbrew pozorom, deser robi się dość prosto, a efekt jest naprawdę zniewalający. Dzięki naszym prostym instrukcjom na wykonanie ciasta pszczółka sukces będzie gwarantowany sukcesu!
masło 125 g
cukier 250 g
jajka 5 szt.
mąka 200 g
proszek do pieczenia 8 g
mleko 500 ml
budyń waniliowy 2 szt.
kwaśna śmietana 400 g
twaróg 250 g
żelatyna 18 g
dżem owocowy 600 g
morele 2 puszki
gorzka czekolada 50 g
perły cukrowe 48 szt.
płatki migdałowe 48 szt.
Przygotowanie piekarnika: dużą blachę do pieczenia (najlepiej o wymiarach 39x26x4 cm) smarujemy masłem. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C (grzanie góra/dół) lub 160°C gdy używamy termoobiegu. Przygotowanie piekarnika: dużą blachę do pieczenia (najlepiej o wymiarach 39x26x4 cm) smarujemy masłem. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C (grzanie góra/dół) lub 160°C gdy używamy termoobiegu.
Ciasto: masło (125 g)mieszamy z cukrem, następnie stopniowo dodajemy jajka. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy, mieszamy. Ciasto wylewamy na blachę do pieczenia, wygładzamy i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 15 minut. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Budyń: mleko wlewamy do rondla, pozostawiając około 100 ml. Do pojemnika dodajemy budyń waniliowy w proszku i cukier (90 g), dokładnie mieszamy. Mleko w rondlu zagotowujemy, następnie wlewamy zawartość miarki i energicznie mieszamy, doprowadzając do wrzenia. Kiedy budyń zgęstnieje, zdejmujemy garnek z kuchenki i pozostawiamy do ostygnięcia na około 5 minut, często mieszając, aby zapobiec tworzeniu się skórki.
Krem: następnie do budyniu dodajemy kwaśną śmietanę oraz chudy twaróg i dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na ostudzone ciasto i równomiernie rozprowadzamy. Chłodzimy przez około 30 minut.
Glazura owocowa: moczymy 6 listków żelatyny w misce z zimną wodą przez kilka minut zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dżem morelowy wkładamy do garnka, dodajemy 30 ml wody (około 2 łyżek). Żelatynę osączamy i przekładamy do garnka z dżemem. Podgrzewamy na małym ogniu, ciągle mieszając, aż stanie się bardziej płynny. Powstałą masę przelewamy na ciasto, ponownie schładzamy do momentu, aż warstwa dżemu zgęstnieje.
Morele: podczas studzenia ciasta połówki moreli przekładamy z puszki na durszlak i odcedzamy. Następnie 24 połówki układamy na arkuszu papieru do pieczenia.
Polewa: gorzką czekoladę siekamy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, pozostawiamy do przestudzenia. Przekładamy ją do worka cukierniczego i zakręcamy otwarty koniec. Odstawiamy na chwilę do ostygnięcia .
Pszczółki: na każdej połówce moreli rysujemy czekoladą 3–4 cienkie paseczki. Następnie za pomocą szpachelki lub zwykłego noża układamy połówki moreli na wierzchu ciasta.
Dekorowanie: używając rękawa cukierniczego na każdej połówce moreli umieszczamy dwie większe krople czekolady, do których przyklejamy cukrowe oczka. Na koniec na każdym korpusie pszczoły kładziemy i lekko dociskamy dwa płatki migdałowe, które będą pełniły rolę skrzydełek. Pozostawiamy czekoladę do zastygnięcia.
Ciasto pszczółka: kroimy je na 24 kawałki i wstawiamy do lodówki, żeby nabrało nieco twardszej konsystencji.
Porady
- Używając budyniu z cukrem, dodawanie cukru możemy pominąć.
- Idealne do ozdobienia pszczółek będą gotowe cukrowe oczy, jeśli jednak okażą się trudne do kupienia, możemy wykonać je samodzielnie. W tym celu rozpuszczamy 50 g białej czekolady w kąpieli wodnej, po czym przekładamy ją do rękawa cukierniczego. Wyciskamy 48 kółeczek na papier do pieczenia i czekamy aż czekolada zastygnie. Następnie nanosimy źrenice z ciemnej czekolady. Czekamy chwilkę, aby konsystencja czekolady zamieniła się na stałą, po czym za pomocą noża odrywamy oczy od papieru i przenosimy na morelowe pszczółki.
- 6 listków żelatyny możemy zastąpić 18 g sypkiej.
- Pszczółka ciasto smakuje wyśmienicie również na spodzie z dodatkiem kakao.
- Morele możemy zastąpić brzoskwiniami, w tej sytuacji warto poszukać także brzoskwiniowego dżemu.
Polecamy przepis na równie efektowne ciasto jajko sadzone.
Rabat na cały asortyment dostępny w sklepach stacjonarnych i na e-clarena.eu. Promocja obowiązuje dla zamówień powyżej 100zł oraz obejmuje produkty nieprzecenione. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.
Skorzystaj z kodu WIOSNA40 i otrzymaj 40% zniżki na produkty nieprzecenione, oznaczone tym kodem na eveline.pl/skorzystaj-z-promocji przy zakupach za min. 50 zł. Oferta ważna tylko na eveline.pl w dniach 18-24.04.2024. Kody rabatowe nie łączą się. Szczegóły na stronie.
Rabat 25% na całą ofertę MEFEMI w cenie regularnej. Promocje na stronie www nie łączą się. Szczegóły na stronie.
Rabat dotyczy całej kolekcji dostępnej na www.doctornap.com i łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie www.
Rabat do 40% na sprzęt, odzież i akcesoria sportowe dostępny w sklepie stacjonarnym i na Sportano.pl. Szczegóły w sklepie i na stronie.
Rabat 20% na kolczyki oraz akcesoria przy zakupach za min. 299 zł. Rabat 20% na zegarki do 8 000 zł. Szczegóły w salonach i na wkruk.pl