pieczona perliczka z zurawiną podawana z pieczonymi ziemaniakami i brokułami

Ocena:

4.48 (145)

  • 50 min.
  • dla 4 osób
sama nazwa wskazuje ze jest to danie na specjalne okazje

Składniki:

  • * 1 perliczka
  • * 200g słoniny
  • * 1 kostka rosołowa drobiowa.
  • * 2 łyżki oliwy
  • * 2 ząbki czosnku
  • * 1 łyżka tymianku
  • * 1 łyżeczka pierzu
  • * 1łyżeczka soli zwiększającej
  • * ziemniaki
  • * brokuł

Pieczona perliczka z zurawiną podawana z pieczonymi ziemaniakami i brokułami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Wykonanie:
  • Do oleju wkładamy kostkę rosołową, czosnek, tymianek, pieprz, sól, po czym dobrze mieszamy perliczkę nacieram dokładnie marynatą (wewnątrz i na zewnątrz)
  • Plastrami słoniny obkładam marynowaną tuszkę. Obwiązuję nitką - by w trakcie pieczenia tłuszcz dokładnie pokrył perliczkę. Wkładam do rękawa następnie do nagrzanego piekarnika.180 stopni około 1,5 godziny W tym czasie przygotowuję ziemniaki posypuje tymiankiem i przyprawą do ziemniaków piekę w kombiwarze 50 minut, w między czasie gotuję brokuł.
  • Upieczoną perliczkę polewamy sosem, układamy na półmisku pieczone ziemniaki, brokuły i kleksy z żurawiny Smacznego
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne