Perliczka

2 przepisy

iStock-119630582

Perliczka to mięso drobiowe, które może być ciekawą alternatywą dla pieczonego kurczaka. Przed laty była uznawana za wykwintną potrawę jedzoną przez przedstawicieli szlachty. Można ją było spotkać na wielu wytwornych przyjęciach. Następnie zapomniano o niej na wiele lat, lecz dziś wraca do łask. Jest ceniona zwłaszcza ze względu na swój oryginalny, wyrazisty smak.

Wyjaśniamy poniżej dokładniej, czym jest perliczka, jak wygląda i jak smakuje jej mięso. Przedstawiamy również kilka wartych uwagi inspiracji na potrawy z perliczki oraz podpowiadamy, w jaki sposób ją przyrządzić i z czym podawać.

Perliczka: co to? 

Perliczka to ptak z rodziny perlic, którego oficjalna nazwa to perlica zwyczajna. Występuje dziko w Afryce, a także można ją spotkać na Karaibach oraz na obszarze południowej Francji. Pomimo tego że jest ptakiem, charakteryzuje ją naziemny tryb życia. Jak wygląda perliczka? Ciężar jej ciała osiąga do 1,8 kilograma, a długość około 50-60 centymetrów. Można ją rozpoznać na podstawie szaro-czarnego upierzenia oraz specyficznych białych kropek na ciele. Jest w stanie przeżyć na wolności nawet kilkanaście lat. 

Jak smakuje perliczka? Mięso tego ptaka jest ciemne, soczyste, aromatyczne, lekkostrawne, wyraziste w smaku i posiada delikatną strukturę. Można je porównać do znacznie droższego oraz trudniej dostępnego mięsa bażanta. Posiada najmniej tłuszczu ze wszystkich rodzajów drobiu – mniej niż kurczak i znacznie mniej w porównaniu do kaczki czy gęsi. Zawiera również niewiele kalorii – w 100 gramach około 160 kcal. Z tego powodu chętnie sięgają po nią osoby dbające o linię i będące na dietach odchudzających..  

Perliczkę ceni się także ze względu na sporą zawartość pełnowartościowego białka, żelaza, potasu, magnezu, a także witamin z grupy B. Mięso tego ptaka wyróżnia się wysoką jakością, ponieważ nie jest produkowane na masową skalę. Nie podaje się perliczce antybiotyków ani sztucznych pasz. 

Jak przyrządzić perliczkę? 

Warto dowiedzieć się, jak przygotować perliczkę na obiad. Najlepiej smakuje pieczona przez długi czas w piekarniku. Warto przed pieczeniem trzymać ją przynajmniej przez jedną dobę w solance lub marynacie, aby mięso było bardzo soczyste. Należy piec perliczkę bardzo wolno i długo w foliowym rękawie, stopniowo zwiększając temperaturę.  

Mięso należy dobrze przyprawić, lecz pamiętać o zachowaniu umiaru, aby przyprawy podkreśliły naturalny smak perliczki, lecz go nie zdominowały. Świetnie komponuje się z takimi przyprawami jak m.in. słodka papryka, bazylia, oregano, pieprz, majeranek czy rozmaryn. Dobrze smakuje również duszona z warzywami lub w wytrawnym winie. Warto także przyrządzić ją w wersji na słodko, dodając miód, gruszki, żurawinę czy inne suszone owoce. 

Przepisy z perliczką 

Co można zrobić z perliczki? Przede wszystkim wykwintne dania obiadowe, które świetnie sprawdzą się na wyjątkowo uroczyste okazje. Przedstawiamy kilka ciekawych inspiracji na dania z perliczką. 

Wyjątkowo ekskluzywna potrawa w wersji na bogato to piersi perliczki z szampanem i kurkami. Najlepiej dusić ją w piekarniku z użyciem śmietany oraz przyprawić gałką muszkatołową. Danie to nadaje się idealnie na Boże Narodzenie, Wielkanoc czy jubileusz ślubu. 

Perliczka wybornie smakuje również pieczona w musie z wiśni i aronii. Warto podawać ją do stołu w towarzystwie ziemniaków, ogórka oraz pomidorków koktajlowych. Potrawa z perliczki w tej wersji sprawdzi się doskonale na niedzielę, urodziny, imieniny czy wesele.

Rosół z perliczki smakuje zupełnie inaczej niż z kurczaka. Aby podkreślić smak tej potrawy, najlepiej dodać do zupy sporą ilość włoszczyzny, natkę pietruszki oraz sos sojowy. 

Perliczka sprawdzi się także świetnie w wersji na słodko, z dodatkiem suszonej żurawiny, brokuła, czosnku oraz pieczonych ziemniaków. Potrawa w tej wersji to warty uwagi pomysł na karnawał czy zabawę sylwestrową. 

Co pasuje do perliczki?  

Dania z perliczki dobrze komponują się z różnego rodzaju owocami, takimi jak gruszki, pomarańcze, śliwki, żurawina czy jabłka. Można również podawać ją z grzybami, zwłaszcza kurkami i borowikami. Świetnie smakuje także w towarzystwie miodu, boczku czy ziemniaków.