Makaron po meksykańsku

Ocena:

4 (3)

  • 35 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Makaron po meksykańsku z kurczakiem jest bardzo aromatyczny, dzięki dodatkowi intensywnych przypraw. Danie inspirowane jest meksykańską fajitą, która jest lekko pikantna i niezwykle orzeźwiająca. Idealnie sprawdza się na obiad, ale też na bardziej sycącą kolację. Bez problemu można wziąć go też do pracy i zjeść na ciepło lub na zimno. Podajemy sprawdzony przepis na makaron z meksykańskim sosem.

Składniki:

  • pierś z kurczaka  2 szt.

  • oliwa z oliwek  30 ml

  • cebula  1 szt.

  • czerwona papryka  1 szt.

  • żółta papryka  1 szt.

  • czosnek  1 ząbek

  • chili  2 g

  • papryka wędzona  5 g

  • oregano  2 g

  • kolendra  5 g

  • kminek  3 g

  • przecier pomidorowy  45 g

  • śmietana 30%  80 ml

  • makaron penne  350 g

  • natka pietruszki  0.5 pęczka

  • parmezan  100 g

Makaron po meksykańsku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie kurczaka: mięso myjemy i kroimy w paski. Rozgrzewamy oliwę na dużej patelni. Dodajemy piersi kurczaka i smaży przez 5 minut na średnim ogniu do uzyskania złotego koloru. Następnie zdejmujemy mięso i odkładamy na talerz.

  • Krok 2:

    Przygotowanie warzyw: cebulę obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Czerwoną i żółtą paprykę myjemy, usuwamy z niej gniazda nasienne i kroimy w paski. Ząbek czosnku wyjmujemy z łupiny i przeciskamy przez praskę. Natkę pietruszki myjemy i drobno siekamy.

  • Krok 3:

    Smażenie: na patelnię po obsmażaniu kurczaka wrzucamy cebulę i papryki. Smażymy na średnim ogniu przez 8–10 minut, od czasu do czasu, mieszajmy. Następnie dodajemy czosnek i podsmażamy całość przez 1 minutę. Potem dokładamy przecier pomidorowy i gotujemy kolejne 2 minuty.

  • Krok 4:

    Sos fajitas: do podsmażonych warzyw dodajemy kurczaka i wlewamy śmietanę, mieszamy do połączenia składników. Dodajemy chili w proszku, oregano, suszoną (lub świeżą) kolendrę, zmielony kminek. Mieszamy.

  • Krok 5:

    Makaron: gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Zachowujemy 150 ml wody z gotowania, resztę odcedzamy. Makaron dodajemy na patelnię, dolewamy 50 ml wody, łączymy składniki. Jeśli danie jest zbyt gęste można podlać więcej wody.

  • Krok 6:

    Podanie: ścieramy ser żółty, najlepiej parmezan lub cheddar. Makaron po meksykańsku przekładamy do misek, posypujemy niewielką ilością sera i posiekaną natką pietruszki.

Porady

  • Jeśli nie lubimy kolendry albo po prostu jej nie mamy, możemy ją pominąć. Natka pietruszki jest zbliżona w smaku i w zupełności wystarczy do makaronu po meksykańsku.
  • Zamiast dodawać poszczególne przyprawy, które nie zawsze są dostępne w sklepie, możemy użyć gotowej mieszanki meksykańskiej, najlepiej do fajitas. Znajdziemy je w większości hipermarketów.
  • Do makaronu po meksykańsku można użyć penne lub rigatoni. Polecamy ugotować go w wersji al dente, ponieważ będziemy go jeszcze przez chwilę podsmażać.
  • Tego rodzaju makaron z meksykańskim sosem można również przygotować w wersji wegetariańskiej, bez kurczaka.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne