placki_z_patisona_i_cukinii

Placki z patisona i cukinii

Ocena:

4.47 (179)

  • 15 min.
  • dla 5 osób

Pyszne placuszki warzywne :)

Składniki:

  • 1 cebula,
  • 1 cukinia (średniej wielkości),
  • 1 (bądź pół) patisona,
  • 5 dużych ziemniaków,
  • 2 jajka,
  • mąka do zagęszczenia ciasta,
  • pieprz,
  • sól,
  • olej,
  • cukier bądź śmietana do gotowych placków

Placki z patisona i cukinii - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Patisona
  • cukinie i ziemniaki obrać (z patisona i cukinii wyjąć pestki) i zetrzeć na tarce bądź w malakserze (na tarce jak do placków ziemniaczanych).
  • Zmiksowane warzywa połączyć z przyprawami
  • jajkami i mąką. Ilość mąki zależy od tego jak dużo wody miały w sobie warzywa. Ciasto musi być dosyć gęste
  • żeby na patelni kształtowały się ładne placuszki.
  • Gotowe ciasto nakładamy na rozgrzaną patelnię z olejem i formułujemy placuszki. Najlepiej nakładać łyżką. Smażymy z obu stron aż się zrumienią.
  • Placuszki możemy podawać z cukrem bądź śmietaną.
  • Smacznego!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne