Pasztet z pistacjami

Ocena:

4.51 (155)

  • 4 godz. 30 min.
Jak upiec pasztet na bogato? Zadbaj nie tylko o dobrej jakości mięso i podroby, ale również o dodatki. Pasztet z pistacjami będzie pięknie prezentować się na stole i pysznie smakować!

Składniki:

  • 1,5 kg łopatki wieprzowej
  • 1 kg podgardla wieprzowego
  • 600 g szynki wieprzowej
  • 100 ml jasnego sosu sojowego
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • 4–5 liści laurowych
  • 6–7 ząbków czosnku
  • 300 g słoniny
  • łyżka startej gałki muszkatołowej
  • płaska łyżka czarnego mielonego pieprzu
  • sól
  • 8 jajek (osobno żółtka i białka)
  • 300 g wątróbek drobiowych
  • 3 łyżki żelatyny wieprzowej
  • 200 g wyłuskanych pistacji
  • masło i bułka tarta do formy

Pasztet z pistacjami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Łopatkę, podgardle i szynkę kroimy w kostkę 6 x 6 cm, szynkę odkładamy osobno. Wszystko zalewamy sosem sojowym i obsmażamy na rumiany kolor ze wszystkich stron – najpierw podgardle, bo jest najtłustsze, potem łopatkę, na koniec szynkę.
  • Przygotowane mięso przekładamy do brytfanny (starajmy się nie pomieszać szynki z innym mięsem, bo będzie troszkę inaczej spożytkowana) i zalewamy 2 l wody, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i czosnek, przykrywamy i dusimy 2 godz.
  • Gotowe mięso – z wyjątkiem szynki – mielemy na średnich oczkach razem ze słoniną, szynkę rwiemy na drobne włókna i dodajemy do przemielonego mięsa. Całość mieszamy i doprawiamy gałką muszkatołową, pieprzem i solą do smaku.
  • Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka miksujemy z wątróbką drobiową i dodajemy do mięsnej masy razem z żelatyną.
  • Masę mięsną, delikatnie mieszając od dołu do góry, łączymy z ubitymi na sztywno białkami. Na koniec dodajemy łuskane pistacje.
  • Gotową masę przekładamy do wysmarowanych masłem form oprószonych bułką tartą. Równamy i pieczemy 1,5 godz. w temp. 160°C, przy włączonym termoobiegu. Jeśli pasztet za mocno się zrumieni z wierzchu, przykrywamy go folią aluminiową i dopiekamy.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2015

Porady

Zobacz też: Pasztet – domowy specjał nie tylko na święta

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne