Adobe Stock
4.39 (177)
Pasztet drobiowy w domowym wykonaniu jest niezwykle pyszny, a przy tym po prostu zdrowy. Bazuje na udkach z kurczaka i piersi z indyka, dzięki temu jest bardzo delikatny w smaku. To świetna propozycja na kanapki, można podać go na drugie śniadanie lub na kolację, na co dzień i od święta. Będzie doskonałą przystawką na uroczyste śniadanie wielkanocne albo bożonarodzeniowe posiłki. Przedstawiamy sprawdzony przepis na pasztet z drobiowy.
udka z kurczaka 3 szt.
indyk 400 g
wątróbka drobiowa 300 g
marchewka 2 szt.
cebula 2 szt.
pietruszka 2 szt.
liść laurowy 3 szt.
ziele angielskie 4 szt.
jajka 4 szt.
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
czerstwe bułki 1 szt.
imbir 1 szczypta
szałwia 1 szczypta
Przygotowanie: mięso płuczemy i przekładamy do garnka. Warzywa obieramy i dokładamy do drobiu. Cebule obieramy i siekamy w kostkę, zostawiamy na później. Wątróbkę oczyszczamy i odstawiamy na bok.
Gotowanie: warzywa i mięso zalewamy wodą. Dodajemy sól i pieprz do smaku, a także ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy na małym ogniu do miękkości, przez ok. 60 minut. Następnie wyjmujemy wszystkie składniki i zostawiamy do ostudzenia.
Mięso drobiowe: dokładnie obieramy je skóry i kości. Przygotowując domowy pasztet drobiowy trzeba dokładnie obrać mięso ze wszystkich kości.
Bułka: najlepsza będzie czerstwa. Przekładamy ją do miseczki i zalewamy bulionem z gotowania mięsa i warzyw. Odstawiamy na 10 minut.
Smażenie: cebulę i wątróbkę wrzucamy na rozgrzany tłuszcz, na ok. 10 minut.
Mielenie: mięso drobiowe, warzywa oraz wątróbkę z cebulką dwukrotnie przepuszczamy przez maszynkę.
Jajka: oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę.
Piekarnik: nagrzewamy go do temperatury 180 stopni Celsjusza.
Masa na pasztet drobiowy: do zmielonego mięsa i warzyw dodajemy bułkę namoczoną w bulionie i żółtka. Mieszamy dokładnie, do połączenia składników. Dokładamy białka, ponownie mieszamy, ale tym razem delikatnie, żeby nie uszkodzić struktury piany.
Pieczenie: gotową masę przekładamy do wyłożonej papierem formy. Pieczemy przez około 1,5 godziny (w zależności od wielkości foremki). Na koniec pasztet drobiowy trzeba zostawić do wystudzenia w uchylonym piekarniku.
Porady
- Domowy pasztet drobiowy można upiec w zwykłej metalowej keksówce, która najczęściej służy do pieczenia ciasta. Warto wyściełać formę do pieczenia powlekanym pergaminem lub papierem do pieczenia. Poza formą do pieczenia sprawdzi się również emaliowana brytfanka, która zwykle była stosowana przez pokolenie naszych mam i babć, a takę aluminiowa, jednorazowa foremka.
- Gdy przygotowujemy pasztet z udek i wątróbki to w trakcie pieczenie powinno się sprawdzać temperaturę wewnątrz masy, za pomocą termometru kuchennego.
- Pasztet można urozmaicić dodatkami, np. w postaci bakalii – sprawdzą się tu śliwki, żurawina, a nawet rodzynki.
- Pasztet drobiowy z wątróbką można podawać z domową konfiturą z żurawiny, w święta z ćwikłą lub chrzanem.
- Jeśli chcemy cieszyć się dłużej tym przysmakiem, to polecamy zrobić pasztet drobiowy w słoiku. Wystarczy zrobić większą porcję i część zapasteryzować - będzie można go jeść nawet przez 6 miesięcy.
Domowy pasztet drobiowy można przyprawić również korzennymi przyprawami. W szczególności przydaje się:
Przyprawy powinniśmy dobrać do rodzaju mięsa, z jakiego powstanie nasz pasztet. A może on być jedynie z kurczaka lub w połączeniu z indykiem bądź też w wersji mieszanej z mięsem wieprzowym. Ciekawostką jest, że pasztet drobiowy wyśmienicie smakuje doprawiony oliwą truflową lub truflami.
Sekretem dobrego, domowego pasztetu drobiowego jest dodatek bulionu warzywnego i białka ubite na sztywno. Dzięki temu ten wykwintny dodatek mięsny będzie delikatny w smaku, kremowy i można go łatwo rozsmarować na świeżym chlebie. Dobry pasztet drobiowy ma aksamitną konsystencję, którego smak może zostać wzmocniony poprzez dodatek koniaku lub brandy. Lepszy efekt uzyskamy, piekąc go w piekarniku z parą wodną. Jeżeli wasz piekarnik nie ma takiej funkcji, to wystarczy pod blachą z pasztetem ustawić formę z gorącą wodą lub w momencie ogrzewania piekarnika wrzucić kilka kostek lodu. W ten sposób mamy gwarancję, że drobiowy pasztet nie będzie suchy i będzie łatwy do krojenia w plastry.
Pasztet drobiowy z pieczarkami to kolejny rarytas, który zasmakuje gościom na licznych spotkaniach wśród przyjaciół lub rodziny, a także w święta. Potrzebne będą duże i jędrne grzyby. Należy je obrać oraz pokroić kapelusze i nóżki na plastry. Następnie pieczarki wraz z cebulą i czosnkiem powinno obsmażyć się na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym. Gdy pieczarki się zarumienią, a cebula z czosnkiem zezłoci wtedy trzeba odstawić patelnię do wystudzenia. Tak przygotowane pieczarki można dodać do masy na pasztet drobiowy.
Rabat 25% na zakupy za minimum 499 zł w sklepie internetowym www.karcher.pl. Oferta dotyczy produktów nieprzecenionych z kategorii Home&Garden i nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie www.
Aż 25% zniżki na wszystkie produkty kosmetyczne cenionej marki RevitaLash oferującą m.in. najlepszą na rynku odżywkę do rzęs. Oferta i szczegóły dostępne na revitalash.pl.
Rabat 20 % na jeden nieprzeceniony artykuł dostępny w sklepach stacjonarnych i na VANGRAAF.COM. Z rabatu można skorzystać tylko jeden raz i nie można go łączyć z innymi promocjami. Wypłata w gotówce, zakup karty podarunkowej lub zwrot za dotychczas zakupione artykuły są wykluczone. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Skorzystaj z kodu WIOSNA40 i otrzymaj 40% zniżki na produkty nieprzecenione, oznaczone tym kodem na eveline.pl/skorzystaj-z-promocji przy zakupach za min. 50 zł. Oferta ważna tylko na eveline.pl w dniach 18-24.04.2024. Kody rabatowe nie łączą się. Szczegóły na stronie.
Oferta dostępna na sephora.pl i w aplikacji. Nie łączy się z innymi przecenami i kodami rabatowymi. Nie obejmuje kosztów przesyłki, zakupu kalendarzy adwentowych, kart upominkowych oraz produktów marek znajdujących się pod linkiem: sephora.pl/wykluczenia. Dotyczy wszystkich form dostawy, w tym Click&Collect. Szczegóły na stronie.
Skorzystaj z rabatu i kup wyjątkową biżuterię w doskonałej cenie. Z hasłem “SZALENSTWO” -20% na autorskie wyroby ze srebra i srebra złoconego oraz apaszki. Promocja obowiązuje na www.umiar.pl (wpisz kod podczas finalizacji zakupów), a także w butiku stacjonarnym marki na warszawskiej Saskiej Kępie. Szczegóły w butiku i na stronie.
Najniższa cena apaszki ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 455 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 364 zł
Najniższa cena kolczyków ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 885 zł
Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 708 zł