Terrina z białej ryby i wędzonego łososia

Ocena:

4.54 (184)

  • 2 godz. 30 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Przepis na terrinę z łososia i białej ryby, podaną z sosem śmietanowo-cytrynowym

Składniki:

  • filety rybne  600 g

  • łosoś wędzony  500 g

  • śmietana  300 ml

  • białka  2 szt.

  • słodka papryka  4 g

  • szczypiorek  1 łyżka stołowa

  • koperek  1 łyżka stołowa

  • sól  6 g

  • pieprz  3 g

  • białe wytrawne wino  50 ml

  • natka pietruszki  1 łyżka stołowa

  • estragon  1 łyżka stołowa

  • szalotka  1 szt.

Terrina z białej ryby i wędzonego łososia - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ryba: 2/3 filetów z białej ryby miksujemy z solą i papryką do smaku. Dodajemy ubite białka, śmietanę, zioła, mieszamy i odstawiamy do schłodzenia na 30 min. Resztę filetów siekamy. Marynujemy je w winie wymieszanym z kawałkami szalotki, solą i pieprzem. 100 g wędzonego łososia kroimy w kostkę. 

  • Krok 2:

    Terrina: dno formy keksowej (najlepiej silikonowej) wykładamy plastrami łososia. Zalewamy je musem, dodając na wierzch kostki wędzonej ryby i zamarynowanych filetów. Przyciskamy i wyrównujemy plastrami łososia. Przykrywamy i schładzamy minimum 30 min.

  • Krok 3:

    Pieczenie: piekarnik ustawiamy na temp. 180°c. Terrinę pieczemy 50 min w kąpieli wodnej. Wyjmujemy z naczynia i podajemy z sosem śmietanowo-cytrynowym. 

Porady

Zobacz też: Terrina z szynki i szpinaku

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne